El Kaide bağlantılı IŞİD, Rojava’nın Serêkaniye (Resulayn) bölgesindeki Kürt köylerinin ardından Humus’a bağlı Alevi köylerini basarak katliam gerçekleştirdi

Yakın Doğu Haber muhabiri Hasan Sivri‘nin haberine göre, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Humus’a bağlı Alevi köylerinde dün (30 Mayıs) gece bir katliam gerçekleştirdi.

IŞİD, Rojava’daki Ezidi katliamından sonra Humus’taki birliklerinin aracılığı ile “Suha ve Znuba” adlı Alevi köyleri bastığını duyurdu.

Humus’un doğu kırsalında konumlanan IŞİD gruplarına çok yakın olan bu iki köy, resmi olarak Hama’ya bağlı.

Silahlı grupların, Suriye Ordusu ile yaptıkları anlaşmadan sonra Humus’tan çekilmesi, IŞİD, Nusra ve Ahrar Şam gibi radikal gruplardan tepki görmüştü. IŞİD, çekilen silahlı grupları işbirlikçilik ile suçlamış ve Humus’ta operasyonlarını yoğunlaştırmıştı.

Suha ve Znuba köylerini basan IŞİD, bu operasyona “Nusayri Köyü İşgali” adını verdi.

Köylerin işgal haberi, IŞİD’in ‘Vilayet-i Humus’ adlı twitter hesabından duyuruldu. Fotoğraflarda öncelikle köylerin etrafında konumlandıkları görülen IŞİD militanlarının daha sonra bazı evleri ateşe verdikleri bazılarının da içine girdikleri görülüyor.

“Uyuyan Nusayri’ye sürpriz” ifadesi ile paylaşılan bir fotoğrafta yatağında bir sivil görülüyor. Bir başka fotoğrafta da “kaçmaya çalışanların hali” ifadesi ile kanlar içinde yatan bir sivil daha görülüyor.

IŞİD, fotoğraflarını paylaştığı 2 sivilden başka katlettiği sivillerle ile ilgili bir bilgi vermiyor. Köyler, konumlarından dolayı silahlı radikal grupların saldırı tehdidi altındaydı. Daha önceden bir kısmının terk edilmiş olma ihtimali de bulunuyor.

IŞİD, köylülerin araçlarını da ganimetten sayarak gasp ediyor. “Allah’a and olsun ki azabın tüm renklerini size tattıracağız ey Nusayriler, daha kötüsünü de göreceksiniz” diyerek bitirilen tweet serisinde, kendilerinden başka hiç bir canlıya yaşam alanı bırakmayan bu militanların ne kadar vahşileşebilecekleri görülüyor.

NUSRA VE AHRAR ŞAM HUMUS’TA

Öte yandan Humus’un kuzeyinde operasyonlarını sürdüren el-Kaide bağlantılı Nusra Cephesi ve Ahrar Şam örgütleri, İm-Şerşuh adlı Rum Ortodoksların yaşadığı ve tarihi bir kilisenin bulunduğu köye 9 intihar saldırısı gerçekleştirdiklerini, ardından da köyü ele geçirdiklerini duyurdular.

Nusra ve Ahrar Şam örgütleri ‘rejim yanlısı’ ithamı ile saldırdıkları köyü ele geçirdiklerini duyururken, ordu kaynakları saldırının püskürtüldüğünü ve cihatçıların uzaklaştırıldığını bildirdi.

IŞİD BOMBARDIMAN ALTINDA

Halep’in kuzeydoğusunda yer alan el-Bab’da yüzlerce Kürdü kaçıran IŞİD, Suriye savaş uçakları tarafından bombalandıklarını da duyurdu. Gün içinde birden çok defa varil bombaları ile hedef alınan IŞİD’in çok sayıda can kaybı bulunuyor.

Halep’in kuzeydoğusunda IŞİD ile sıcak çatışma yerine savaş uçakları kullanan ordu, Halep güneyinde yer alan ve geçen sene 69 Kürdün katledilmesi ile adı duyulan Tel Aren ve Tel Hasıl’da IŞİD ile sıcak çatışma halinde.

Şam ve Humus’ta büyük oranda rahatlayan ve güçlerini kuzeye doğru çekmeye başlayan ordu IŞİD ile Rakka güneyindeki Tabka bölgesinde de çatışıyor. Birden çok köyü ve petrol kuyusunu IŞİD’in elinden alan ordu güçleri Rakka kent merkezine yönelme hedefinde. (Sendika.Org)