Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) lideri olan ve 'halife' ilan edilen Ebu Bekir el Bağdadi (Halife İbrahim ibn Avvad) olduğu öne sürülen bir kişinin Irak’ın Musul kentindeki Kebir Camisi’nde 4 Temmuz'da Cuma namazı kıldırdığı ve hutbe verdiği görüntüler yayınlandı. Yayınlanan videoda hutbeyi veren kişi, tüm Müslümanlara biat çağrısında bulundu.

'HALİFELİK BİR YÜK'

Videoda Bağdadi olduğu savunulan kişi, 'İslam devleti'nin kuruluşuna övgüler düzüp, "Bir lider atamak, Müslümanların on yıllardır gözardı ettiği bir yükümlülük" diyor. Bağdadi, kendisinin halife veya lider olmak istemediğini söyleyip bu konumları 'yük' diye nitelese de, "Ben sizin liderinizim ama en iyiniz değilim. Dolayısıyla doğru yaptığımı düşündüğünüzde bana destek verin ve hatalarımı gördüğünüzde, yol gösterin" diye konuşuyor.

Bugüne kadar yüzünü gizleyen Bağdadi, ABD'nin en çok arananlar listesinde. IŞİD liderinin başına 10 milyon dolat ödül konmuş durumda.

IRAK İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: O KİŞİ BAĞDADİ DEĞİL

Reuters’e açıklama yapan Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Saad Maan, görüntüde hutbe veren kişinin kesinlikle Bağdadi olmadığını söyledi.