İngiltere’den geçen yıl 10 günlük bir çalışma için Rojava’ya gelen Kimmie Taylor (Zilan Dilber) Demokratik Suriye Güçleri’ne (SDG ) katıldı. 

Rojava’ya gelir gelmez toplum içinde çalışan Taylor, daha sonra Kürt Dil Kurumu’na giderek Kürtçe öğrendi.

Şimdi de SDG saflarında Rakka’ya dönük başlatılan "Fırat'ın Gazabı Operasyonu”nun üçüncü aşamasına dahil olan 27 yaşındaki Taylor, İngiltere’deyken gazetecilik yaptığını, Afrika’dan Latin Amerika’ya, oradan da Çin’e kadar birçok yeri gezdiğini ve yazılar yazdığını kaydetti. 

AFRİKA’DAN ÇİN’E SON DURAK ROJAVA

Nazım Daştan'ın Dihaber'de yer alan haberi şöyle:

2016 yılının ilk aylarında Rojava’ya geldiğini, amacının kadın devrimi hakkında yazı yazmak olduğunu ifade eden Taylor, “10 günlük bir çalışma için gelmiştim. Kadın devrimini yazmak için gelmiştim. Fakat buraya geldikten sonra yaşamım tamamen değişti. Kadına olan yaklaşım ile toplum beni çok etkiledi ve kalmaya karar verdim. Aynı zamanda İngiltere’de sosyalist örgütler adına gazetecilik de yapıyordum. Bu kapsamda Afrika, Latin Amerika ve oradan Çin’e kadar gezdim ve yazdım. Hepsi de kapitalist bir sisteme sahip ve insan oralarda nefes alabilecek bir durumda değil” dedi. 

KÜRTÇEYİ ÖĞRENDİ

Suriye topraklarında büyük bir düşüncenin ekildiğini, diğer yerlerde hep teorinin söz konusu olduğunu fakat Rojava’da muazzam bir pratiğin ortaya çıktığını dile getiren Taylor, bu pratiklerin fikirleri etkilediğini ve bu pratiği yaşamaktan heyecan duyduğunu söyledi. Başlarken zorlandığını belirten Taylor, en çok dil konusunda sorun yaşadığını ve bunu da Kürt Dil Kurumu’na giderek giderdiğini aktardı. Taylor, “Benim için yepyeni bir yaşam oldu. Önce Kürtçe sorununu hallettim. Kürtçeyi öğrendim. Kendimi ifade edebilecek kadar konuşabiliyorum. Tabi daha sonra Rojava’da bulunan evlerde, toplumun içinde çalışmalar yürüttüm. Onlarla iletişime geçmek Kürtçemi geliştirdi. Bu hem beni hem de onları değiştirip, dönüştürüyordu” ifadelerini kullandı.

'İNGİLTERE’DE DE YAPALIM'

Geldikten sonra birkaç kez ailesiyle görüştüğünü dile getiren Taylor, ailesinin kendisinin Rojava’ya geldiğini öğrendiğinde sevindiğini ve özellikle babasının bu duruma çok sevindiğini aktararak, “Bir ara babamla telefonda konuştum. Çok mutluydu. Buradaki yaşamı anlattım. Heyecanımı dile getirdim. Anlattıklarım onu da çok şaşırtıyordu. En sonunda ‘Orada devrimi öğren, gel İngiltere’de de gerçekleştirelim’ dedi. Bu benim çalışmalara katılmamı daha da tetikledi” diye konuştu. 

‘BU DEVRİM BANA YAŞAM VERDİ’

Bütün dünyanın burada cereyan eden savaşı bildiğini sözlerine ekleyen Taylor, aynı zamanda Rojava’nın kadın savaşçılarının da bilindiğine dikkat çekti. Kadın savaşçıların şimdi DAİŞ’in başkentini almak için operasyon başlattığını dile getiren Taylor, şöyle devam etti: “Hamleye DAİŞ’in elinde esir bulunan kadınlar için katıldım. Kadın ideolojisi nedir? Bizim bu topraklarda güttüğümüz ideoloji nedir? Bunlara cevap olabilmek için de bu operasyona katıldım. Bu düşünceyi bu topraklarda yaşatanlara teşekkür ediyorum. Bu devrim bana yaşam verdi. Bu anlayış ve zihniyeti bütün yaşamıma yaydım. İyi ki devrim var. Bundan dolayı çok mutluyum.”