Londra King's College'daki Uluslararası Radikalleşme Araştırmaları Merkezi'nin (ICSR) hazırladığı rapora göre IŞİD'den ocak ayından beri en az 58 kişinin ayrıldı.

Raporda bunlardan 17'sinin Haziran-Ağustos arasında örgütü terkettiğine dikkat çekildi. Örgütten ayrılma nedenlerinin en başında sivillerin ve Sünni Müslümanların öldürülmesinin geldiği belirtildi.

Raporda IŞİD'den ayrılan Almanya'dan Ebrahim B.'nin açıklamalarına yer verildi. Ebrahim B.'nin iki arkadaşıyla birlikte Esad'a karşı savaşmak amacıyla Suriye'ye gittiği ancak bambaşka bir tablo ile karşılaştığı vurgulandı.

Raporda Ebrahim B.'nin, 'Orada gerçekler başka. Müslüman Müslümana karşı savaşıyor. Esad unutulmuş' sözlerine yer verildi.

IŞİD'den bir başka ayrılma nedeni olaraksa 'yolsuzluk ve yokluk' gerekçe olarak gösterildi.

Özellikle Batılı ülkelerden gelen ve IŞİD'e katılanların elektrik kesintisi ya da temel ürünlerin eksikliğini kabul etmekte zorlandığı belirtildi.

IŞİD'den ayrılanların 17 farklı ülkeden geldiği, bunlar arasında Batı Avrupa ülkeleri ve Avustralya'nın da bulunduğu vurgulandı.

Raporda üyelerin IŞID'i terketmekte zorlandığı ifade edilerek, ayrılanların özellikle kendilerine yönelik intikam saldırısından endişelendiği, bu nedenle de saklandıkları belirtildi. Bazılarının zorunlu olarak Irak ya da Suriye'de yaşadığı bilgisi dikkat çekti. (DW Türkçe)