New York'ta İşgal Et eylemcileri Zuccotti Parkı'ndan çıkarıldı. Oakland Belediye Başkanı'nın danışmanlarından biri görevinden istifa etti. Makana adlı bir şarkıcı ise Obama'nın katıldığı APEC zirvesinde bir Yüzde 99 şarkısı seslendirdi.

 

New York'ta 17 Eylül'de başlayıp tüm dünyaya yayılan Wall Street'i İşgal Et (Occupy Wall Street) eylemlerine karşı polis şiddeti artarken; Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Kaliforniya eyaletinde yer alan Oakland şehrinin Belediye Başkanı'nın danışmanlarından Dan Siegel istifa etti.

 

New York polisinin bugün (15 Kasım) sabaha karşı, kendilerini Yüzde 99 eylemcilerine ev sahipliği yapan Zuccotti Parkı'nı buldozerlerle boşaltmaya başlaması, eylemcilerin tepkisini aldı. Wall Street'i İşgal Et eylemlerinin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, eylemcilerin uzun süre direnmesine rağmen Zuccotti Parkı, ABD saatiyle 06:05'te tamamen boşaltıldı.

 

Parkın boşaltılmasından sonra New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, konuyla ilgili bir basın açıklaması yayımladı. Bloomberg açıklamada "Bu sabah saat 01:00'de, New York Şehri Polis Departmanı (NYPD) ve Zuccotti Parkı'nın sahipleri, parktaki protestocuları parkta eylem yapmaya devam etmek istiyorlarsa; çadırlarını, uyku tulumlarını ve diğer eşyalarını parktan çıkarmaları ve park kurallarına uymaları gerektiğine dair uyardı" dedi.

 

Bloomberg'in açıklamasına göre "Birçok protestocu bu uyarıya uydu ve parkı terk etti. Brookfield'in parkın sahibi isteği üzerine, NYPD ve New York Sağlık Müdürlüğü, kalan çadırların ve uyku tulumlarının kaldırılmasına yardım ettiler. Parkta bir çatışma yaşanmasını önlemek ve parkın çevresindeki mahalleye gelecek zararı azaltmak amacıyla, bu önlemlerin alınması için bu saatler tercih edildi."

 

"Protestoculardan, olay süresince geçici olarak parkı terk etmeleri istendi" diyen Bloomberg, temizlik sona erdikten sonra eylemlerin devam edebileceğini belirtti. Belediye Başkanı'nın açıklamalarına göre parkta protesto yapılmasına izin verilecek dahi olsa, çadır veya uyku tulumu kullanılmasına müsaade edilmeyecek.

 

Bloomberg'in "çatışma çıkmasını" istemediklerini belirten açıklamalarına rağmen Huffington Post ve MSNBC'de bugün (15 Kasım) yayınlanan bir habere göre olaylar sırasında yüzlerce polis 70 eylemciyi gözaltına aldı.

 

Wall Street'i İşgal Et eylemlerinin internet sitesine göreyse 17 Kasım Perşembe, protestocuların "Eylem Günü" olarak ilan edildi. Eylem Günü'nde, Wall Street'in yeniden işgal edilerek kapatılması; 16 metro istasyonunun ve New York Belediye Başkanlığı yakınlarındaki Foley Meydanı'nın da eylemcilerin kontrolüne geçirilmesi amaçlanıyor.

 

DANIŞMANDAN "BEN DE YÜZDE 99'UM" İSTİFASI

 

Huffington Post'ta bugün (15 Kasım) yer alan bir habere göre de geçtiğimiz haftalarda Oakland polisinin kentteki eylemcilere gaz bombasıyla iki kez müdahale etmesini onaylamayan Dan Siegel, Oakland Belediye Başkanı Jean Quan'ın danışmanlığı görevinden istifa etti.  İstifasını twitter'dan dün yaptığı bir açıklama ile duyuran Siegel tweet'inde "Oakland'ı İşgal Et destekleyin, yüzde 1'i ve onun hükümet destekçilerini değil." dedi.

 

APEC ZİRVESİNDE YÜZDE 99 EYLEMİ

 

Makana adlı bir sanatçının, Honolulu'da düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) toplantılarının gala gecesinde Wall Street'i İşgal Et eylemlerinden esinlenerek yazdığı "We are the Many" (Biz Daha Fazlayız) şarkısını birden çok kez seslendirebilmesi de şaşkınlık yarattı. Democracy Now'da dün (14 Kasım) yer alan bir habere göre Makana, ABD Başkanı Barack Obama'nın da katıldığı galadaki performansı sırasında, üzerinde "Occupy with Aloha" (Barış ve Sevgi ile İşgal Et) yazılı bir tişört giydi. (BİA/IK/HK)