ABD'de gelir dağılımı eşitsizliğini, Wall Street'i, ekonomik politikaları ve işsizliği protesto eden ''Wall Street'i İşgal Et'' eylemcileri ve işçi sendikaları gün boyu süren protesto gösterilerinde ABD politikalarını, zengin kesimi hedef aldı.

1 Mayıs'ın ABD'de İşçi Bayramı olarak kutlanmaması dolayısıyla Amerikalılardan işe, okula gitmemelerini ve para harcamamalarını isteyen Wall Street'i İşgal Et eylemcileri, işçi sendikalarıyla güç birliğinde bulunup tüm gün ve gece kentin pek çok bölgesinde protesto gösterisi düzenledi.

Sabah saatlerinden itibaren Manhattan'ın merkezindeki Bryant Park'ta toplanan göstericiler, öğleden sonra buradan Union Meydanına yürüdüler. Eylemler yüzünden New York polisi kentin birçok yerinde alarma geçti ve göstericileri kontrol etmek amacıyla sürekli onları takip etti. Yürüyüş sırasında göstericilerle polis arasında zaman zaman tartışmalar da yaşandı ve bazı göstericiler gözaltına alındı.

Yürüyüş sırasında geçen yıla damgasını vuran ''Bu sokaklar bizim'', ''Biz yüzde 99'uz'', ''Polisler siz de yüzde 99'sunuz'', ''Bankalar kurtarıldı biz satıldık'', ''Kapitalizmin sonu ölüm'' gibi sloganların yanı sıra ''Obama, sen de Bush'tan farklı değilsin, Savaşları bitir'', ''Savaş ekonomisi ABD'yi bitiriyor'' ''Amerikan baharı'', ''Dünya işçileri birleşin'', ''Yüzde 99 Suriye'ye yaptırım istemiyor'', ''Tüm işçiler için eşit haklar'', ''İşçi hakları insan haklarıdır'' gibi yeni ve işçilere özgü sloganlar, pankartlar da dikkati çekti.

Union Meydanında toplanan göstericiler Amerikan rap müziklerinin çalındığı konser de düzenlediler. Festival havasında geçen konser sırasında Wall Street'i İşgal Et eylemcileri sloganlarla müzisyenlere eşlik ederken aktivist müzisyenler de ırkçılık karşıtı mesajlar verdiler ve özellikle beyaz polisler tarafından öldürülen siyahi gençlerin sayısının giderek arttığını belirterek polisi kınadılar.

GÖZALTILAR SÜRDÜ

Protestocular Florida'da öldürülen silahsız siyahi genç Trayvon Martin'in posterlerini de taşıdılar.

Daha sonra eylemciler, işçilerle birlikte uzun bir protesto yürüyüşü yaparak akşam saatlerinde Wall Street semtine geldi. Atlı ve motosikletli polisler yürüyüş yapanların Wall Street sokağına girmesini engellerken göstericilerle aralarında da zaman zaman tartışmalar çıktı ve yine 20'ye yakın kişi gözaltına alındı.

Göstericiler Wall Street'e giremeseler de tüm gece ''Biz yüzde 99'uz, Bu sokaklar bizim'', ''Wall Street hırsı bitsin'' şeklindeki sloganlarına devam ettiler. (USASABAH ve Ajanslar, Fotoğraflar: Eren Abdullahoğlu)