İtalya'nın Bologna kentindeki üniversite öğrencileri, düşük yaşam standartlarını ve kiraların yüksek olmasını protesto etmek için eski bir yatılı okul binasını işgal etti. Binaya "Taksim Öğrenci İşgali" ismini veren öğrenciler, geçen ay Bologna Belediyesi tarafından sökülen sembol ağaçlarını da tekrar Verdi Meydanı'na dikti.

"Collettivo Universitario Autonomo" (CUA) isimli öğrenci kolektifinden üniversitelerinin öncülüğündeki yaklaşık 400 genç dün Bologna sokaklarında protesto gösterisi düzenledi.

Eylemin başında rektörlük binasına yürüyen öğrenciler kentteki bazı ana caddeleri de kısa süreliğine trafiğe kapattı.



Daha sonra Zanolini Caddesi'ndeki eski bir yatılı okula yönelen öğrenciler, üç yıldır kullanılmayan boş binaya girdi. İşgalin ardından 70 kadar öğrencinin yerleştiği binaya "Studentato Occupato Taksim" (Taksim Öğrenci Evi İşgali) adını koyan öğrenciler, gerçekleştirdikleri eylemlere ise geçen ay belediye tarafından sökülen bir ağaca atıfta bulunarak "Fotinya'nın İntikamı" ismini verdi.

NAZIM HİKMET ŞİİRİYLE DESTEK

Bologna'da yine CUA önderliğindeki öğrenciler, İstanbul'daki Gezi protestolarına destek vermek için 4 Haziran'da kentin en ünlü meydanı Piazza Verdi'ye bir fotinya dikmişti. Türk bayraklı göstericilerin yanı sıra Beşiktaş ve Fenerbahçe formalı gençlerin de katıldığı eylemde dikilen fotinyanın altına da Nazım Hikmet'in "Sebastian Bach'ın do majör konçertosu" şiirinden şu bölümün yer aldığı bir plaka yerleştirmişlerdi:

"Yürümek iyiye, haklıya, doğruya.
Dövüşmek yolunda iyinin, haklının, doğrunun.
Zapt etmek iyiyi, haklıyı, doğruyu."

Verdi Meydanı’nda aynı yere saksı içinde yeni bir fotinya koyan öğrenciler; eski okul binasını işgal ederek, İtalya'da sendikaların Cuma günü ülke genelinde yapacağı genel grev ve Cumartesi günü Roma'da düzenlenecek hükümet karşıtı gösteriye de destek vermeyi amaçladıklarını belirtti.

Hükümetin kemer sıkma politikalarının ve kamu hizmetlerinin özelleştirilmesinin protesto edileceği bu eylemlerin en önemli destekçilerinden biri de İtalya’nın Susa Vadisi’ndeki Yüksek Hızlı Tren (TAV) projesine karşı doğan ve ülkenin en güçlü direniş hareketlerinden birine dönüşen ‘No TAV’ (TAV‘a Hayır). (Cumhuriyet)