İran Genelkurmay Başkanı, El Kaide'nin yeniden güneydoğu Akdeniz'de yükselmesinin Avrupa için atom bombasından bile daha tehlikeli olabileceğini söyledi.

 

Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi, zamanında El Kaide'nin kurulmasına destek veren güçlerin daha sonra bunun bedelini ödediğini söyledi.

 

Firuzabadi, aynı çevrelerin bu kez El Kaide'yi Suriye ve Lübnan'da güçlenmesi için desteklediğini iddia etti ve bunun sonuçlarının Avrupa için son derece tehlikeli olabileceği uyarısında bulundu.

 

Genelkurmay Başkanı, Usame Bin Ladin'in ABD tarafından öldürülmesine rağmen örgütün yeni bir lider seçtiğini hatırlattı.

 

"ABD bir yandan, Afganistan'ı işgal ederek, sözde teröre karşı bir savaş başlattı" diyen Firuzabadi "Ancak bir yandan da güneydoğu Akdeniz kıyılarında El Kaide'yi yeniden canlandırmaya çalışmak gibi bir çifte standarda imza atıyor" diye konuştu.

 

Bu faaliyetlerle ilgili istihbarat aldıklarını ileri süren Firuzabadi, Birleşmiş Milletler'in bu karmaşayı engellemek için önlem alması gerektiğini ifade etti.

 

"VAHABİLİĞİN EN HOŞGÖRÜSÜZ BİÇİMİ"

El Kaide'nin Vahabiliğin en hoşgörüsüz biçimini temsil ettiğini belirten Firuzabadi, örgütün İslamiyet'in bütün diğer yorumlarını ve mezheplerini "kafir" olarak nitelendirdiğini söyledi. İranlı komutan, Hıristiyanları ve Yahudileri de ayırmayan örgütün kendileri gibi inanmayan herkesin katledilmesine izin verdiğini belirtti.

 

Mayıs ayı başında Suriye'nin başkenti Şam'ı hedef alan ve 55 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırıları El Nusra Cephesi adlı, El Kaide'nin Irak'ta faaliyet gösteren kolu üstlenmişti. Örgüt, 13 işçinin kaçırılarak öldürüldüğü saldırıyı da "hak ettikleri gibi cezalandırdık" sözleriyle savunmuştu.

 

El Kaide’nin Türkiye’de 5 Kasım 2003'te Neve Şalom Sinagogu ve Beth İsrael Sinagogu'na düzenlediği saldırılar sonucu 27 kişi ölmüştü. Saldırıları El Kaide ile bağlantılı olduğu söylenen Şehit Ebu Hafs El Mısri Tugayı üstlendi. Sinagog saldırılarından beş gün sonra, yine bomba yüklü araçlarla iki saldırı düzenlendi. İngiliz Konsolosluğu ve HSBC Bankası'nın genel merkezinde patlatılan bombalarla 30 kişi hayatını kaybetti, 400 kadar kişi de yaralandı. İstanbul’daki sinagogların bombalanmasının planlayıcısı El Sakka, Halep doğumlu bir Suriyeli idi ve El Kaide’nin Avrupa sorumlusu olarak biliniyordu.

 

Öte yandan, İran'ın Lübnan'daki müttefiki Hizbullah'a karşı, bu ülkedeki Selefi grupların ABD, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkeler tarafından desteklendiği iddia ediliyor. (Hürriyet)