İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, "İran Parlamentosu ABD Kongresinin yeni yaptırımlarını cevapsız bırakmaz" dedi.

Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere gittiği Davos'ta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Zarif, İran'a yönelik yeni yaptırımları gündeme getiren ABD'yi, "Amerikan Kongresi bu tasarıyı onaylarsa İran Parlamentosu da bunu cevapsız bırakmaz. Yeni yaptırımların onaylanması nükleer müzakereleri de başarısızlığa sürükler" sözleriyle uyardı.

Yeni yaptırım tasarısının, geçen yıl Cenevre'de mutabık kalınan ortak eylem planına aykırı olduğunu dile getiren Zarif, "ABD Başkanı'nın bu tasarıyı veto etme, bizim parlamentomuzun da bu adıma karşı cevap verme hakkı var. İran Parlamentosu bu olası girişimi cevapsız bırakmayacak ve uranyum zenginleştirme düzeyini arttırma tasarısını onaylayacaktır" diye konuştu.

'ANLAŞMA SAĞLANABİLİR'

Zarif, nükleer müzakerelerde kapsamlı anlaşma sağlanabileceğine inandıklarını yineleyerek, "Anlaşma sağlandığında hiçbir şey kaybetmiş olmayacağız. Ben kısa sürede böyle bir anlaşma sağlayabileceğimize inanıyorum. Bu fırsatı kaçırmamalıyız" ifadelerini kullandı.

OBAMA, 'YAPTIRIMLA İLGİLİ OLASI TASARIYI VETO EDECEĞİM' DEMİŞTİ

ABD Kongresi'nin özellikle Cumhuriyetçilerin desteğiyle İran'a karşı yeni yaptırım tasarısını oylamaya hazırlandığı yönündeki haberler üzerine Başkan Barack Obama, müzakereler devam ederken yeni yaptırımları geçirmenin sürece zarar vereceği uyarısında bulunmuş ve masasına böyle bir tasarı gelirse bunu veto edeceğini belirtmişti.

Senato Bankacılık Komitesi'nde, İran'a yönelik yaptırımların artırılmasına yönelik oylama 29 Ocak'ta yapılacak.