İran'da 'da muhalefet liderleri, 'Mısır ve Tunus'la dayanışma' maksadıyla İçişleri Bakanlığı'ndan gösteri izni talep etti.

İki lider, Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi, İçişleri Bakanlığı'na gönderdikleri talepte, Anayasanın 27. maddesinde yer alan "gösteri serbestisi"ne atıfta bulunarak, “Bölgedeki halk hareketleri ve özellikle Mısır ve Tunus'ta halkın diktatör yönetimlerine karşı yürüttükleri özgürlük kıyamları ile dayanışma ilan etmek maksadıyla 14 Şubat'ta bir yürüyüş talep ediyoruz" diye yazdı.

İran'daki muhalefet, 2009'daki tartışmalı seçimlerden sonraki geçen yaklaşık 20 aylık süre içinde defalarca gösteri izini talep etse de talepleri yönetim tarafından geri çevrilmişti.

İran muhalefetinin gösteri zamanı olarak seçtiği tarihte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de resmi temaslarda bulunmak üzere Tahran'da olması bekleniyor.

Ancak yönetiminin, muhaliflerin yürüyüş taleplerine izin vermesi beklenmiyor.

Tahran, Arap dünyasındaki ayaklanmaları 1979 İran İslam Devrimi'nin artçı sarsıntısı ve bu devrimden esinlenmiş 'İslami bir hareket' olduğunu bildirirken,  ülkedeki muhalefet, 2009'da İran sokaklarında yapılan protestoları, bugünkü Arap dünyasındaki gelişmelerin başlangıcı ve ilham kaynağı olarak görüyor.

(ajanslar)