İran'ın başkenti Tahran'da Polis Şefi kadınlara nargile içilen yerlere girişinin yasaklandığını açıkladı. Yasağın 11 Temmuz tarihinden itibaren uygulamaya konulacağı bildirildi.

İran'da geçen ayın ortalarında "ahlak güvenliği planı" adıyla başlayan ve İslami kurallara uygun giyinmeyenler hakkında polisin sert ve ciddi müdahalesini içeren uygulamanın kapsamı genişletildi. Tahran Polis Şefi Hüseyin Sacidiniya, başlatılan uygulamaya kadınların nargile içilen yerlere girmesini yasaklayan maddenin de eklendiğini kaydetti.

Devlet televizyonunun haberine göre, Sacidiniya, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yargı mercileri ile gerekliği koordinasyonun sağlanması ile 11 Temmuz tarihinden itibaren 'sosyal anormalliklerin önüne geçmek için' kadınların, aileleri ile birlikte bile olsalar, nargile servis edildiği çayevleri ve kahvehanelere girmesi yasaklanmıştır" dedi.

İranlı yetkili, Tahran'ın mesire alanı olan kuzeyindeki çayevlerinin yüzde 40'nın yasak kapsamında girdiğini bildirerek yasağa uymayan mekânlar hakkında yasalar gereği işlem yapacakları uyarısında bulundu.

GEÇEN YIL HAMAS DA YASAKLAMIŞTI

Hamas yönetimi de geçen yıl kadınların kafelerde nargile içmesini yasaklamıştı. Hamas'ın sivil kıyafetli güvenlik görevlileri, kadınların nargile içmesini yasaklayan talimatı Gazze kentindeki kafelere dağıtmıştı.

Polis sözcüsü, nargile içmenin dini kurallara aykırı olduğunu ve bunun boşanmalara da yol açtığını iddia etmişti. Tüm Arap dünyasında olduğu gibi, Gazze'de de kafelerde nargile içmek hem erkekler, hem de kadınlar arasında yaygın. Gazze'nin kontrolünü 2007'de ele geçiren Hamas, daha önce de kadın kuaför salonlarında erkek kuaför çalışmasını yasaklamış, bir güzellik yarışmasının düzenlenmesinin de iptal edilmesini sağlamıştı.

AJANSLAR