New York Post gazetesi, Tahran’ın "üst kapalı biçimde Türkiye’yi tehdit ettiği"ni öne sürerken İran’ın dini lideri Hamenei’nin görüşlerini yansıtan Kayhan gazetesinin başyazısındaki "Türkiye bilmeli ki İslam Cumhuriyeti, Suriye’ye yönelik komploların başarısızlığını sağlamak için elindeki tüm olanakları kullanacak" ifadelerine dikkat çekti.

New York Post gazetesi, İranlı Kayhan gazetesinin kullandığı "Türkiye bilmeli ki İslam Cumhuriyeti, Suriye’ye yönelik komploların başarısızlığını sağlamak için elindeki tüm olanakları kullanacak" ifadelerine vurgu yaptı.

New York Post gazetesinin tanınmış yazarı İran doğumlu Ortadoğu uzmanı Amir Taheri, "Suriye: Türkiye İran’a Karşı" başlığını kullandığı köşe yazısında Suriye ayaklanmasının "iki bölgesel rakip Türkiye ve İran arasında bir güc mücadelesine" yol açtığı yorumunu yaptı.

Türkiye’nin bir süre tereddüt gösterdikten sonra Esad rejiminin daha fazla yürüyemeceği kararını vermiş gibi göründüğünü kaydeden Taheri, Türkiye’nin, Suriye muhaliflerinin toplantılarına evsahipliğini yaptığını, petrol ve gaz ithalatına ambargo dahil, AB’nin yeni yaptırımlara "destek" ifade ettiğini belirtti.

Suriye’deki "25 milyar dolarlık yatırımları"yla Türkiye’nin elinde bazı kozların olduğunu belirten Taheri, Türkiye’nin, şirketlerinden Suriye’ye yeni sermaye enjekte etmemelerini istediğini de öne sürdü.

"TÜRK POZİSYONUNU BAZI BÖLGE GÜÇLERİ DESTEKLİYOR"

Yazıda Esad’ın iktidarı bırakması ve onun yerine de geçici bir yönetimin kurulması yönündeki Türkiye pozisyonunun, başta Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri olmak üzere, bazı bölgesel güçlerce desteklendiği belirtilirken "Avrupa Birliği de, sanki Türkiye’nin Suriye konusunda öncülük etmesini istiyor" denildi.

Buna karşın gazete, "bazı Arap ülkeleri, tarafsız kalıyor çünkü Türkiye’nin geçiş stratejisinin, ABD’nin sağlam desteği olmadan kredibilitesinin bulunmadığına inanıyorlar" diye yazdı.

İRANLI GAZETEDEN TÜRKİYE UYARISI

Bu plana İran’ın karşı çıktığı vurgulandığı köşe yazısında İran’ın Suriye’ye sağladığı destekle ilgili bazı ayrıntıları verdikten sonra İran’ın, haziran ayına kadar Suriye konusunda tam kararını vermediği gibi göründüğünü ancak şimdi dini lider Ali Hamenei’nin net bir biçimde Esad’ın lehinde ağırlığını koymaya karar verdiği yorumunu yaptı.

Yazıda şöyle devam edildi: "Hamenei’nin görüşlerini yansıtan günlük Kayhan gazetesi, bu hafta bir başyazısında ‘Komplocuların Suriye’de başarılı olmasına izin veremeyiz. Suriye’yi hedef alanlar, aslında İran’daki İslam Devrimini hedef alıyor’ dedi. Gazete ayrıca, ‘Türkiye bilmeli ki İslam Cumhuriyeti, Suriye’ye yönelik komploların başarısızlığını sağlamak için elindeki tüm olanakları kullanacak’ uyarısında da bulundu." (Sonsayfa)