İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, hac faciasının ve bu sene içerisinde yaşanan diğer faciaların nedeninin araştırılması gerektiğini söyledi.

Birçok İslam ülkesinin Suudi Arabistan’ı eleştirmediği faciada Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, Mina’da yaşanan izdihamda hayatını kaybedenlerin sayısının 769’a yükseldiğini açıkladı.

‘SUUDİ ARABİSTAN FACİADAN SORUMLU’

İran’ın Suudi Arabistan yönetimini yaklaşık 100 bin polisin görev yaptığı hac sırasında gerekli güvenlik önlemlerini almadığı gerekçesiyle eleştirileri sürüyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani son olarak BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, ülkesinin Suudi Arabistan’a yönelik eleştirilerini sertleştirdi.

Hasan Ruhani felaketin nedenlerinin soruşturulmasını talep etti. Ruhani aynı zamanda bu sene içerisinde yaşanan diğer faciaların nedeninin araştırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Daha önce açıklama yapan İran’ın dini liderlerinden Ayatollah Ali Khamenei, Suudi Arabistan yönetiminin faciayla ilgili sorumluluğu olduğunu kabul etmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah da, faciadan hacıları sorumlu tutmanın olayı basitleştirmek olduğunu, benzeri durumların her yıl ortaya çıktığını ve bunun Suudilerin hac yönetiminde büyük bir sorun yaşandığının göstergesi olduğunu söylemişti. (Evrensel)