İran Dışişleri Sözcüsü Behram Kasımi, ülkesinin Şam yönetiminin İdlib'e düzenleyeceği olası bir operasyona katılmayacağını söyledi. İran'ın Suriye'de sadece danışmanlık desteği verdiğinin altını çizen Tahran sözcüsü, Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olduklarını ve bu nedenle kısa süre içerisinde ülkenin "teröristlerden" temizlenmesini istediklerini ifade etti.

Kasımi, "Şu an İdlib'de insani konular için girişimler var. Bunların başarıya ulaştığını görmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

İdlib, Suriye'de 7 yıldır süren iç savaşın ardından cihatçıların elinde kalan son büyük şehir olarak öne çıkıyor. Savaşın düğüm noktalarından biri olan kent, bir süredir Şam yönetiminin kuşatmasında bulunuyor.

İran'ın Suriye'de birçoğu paramiliter güçler olmak üzere 100 bine yakın silahlı gücü olduğu tahmin ediliyor.

ERDOĞAN VE PUTİN BİR ARAYA GELECEK

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin son 10 günde ikinci kez Suriye için bir araya geliyor. İkili Tahran’daki üçlü İdlib zirvesinden 10 gün sonra Soçi’de tekrar buluşacak. Erdoğan, Rus lider Putin ile görüşmede en önemli konunun İdlib olacağını söyledi.

Azerbaycan gezisi sonrası uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Erdoğan, günübirlik ziyaretinde Putin ile Suriye meselesinin yanı sıra ikili konuları ele alacakları bilgisini verdi.

Euronews'te yer alan habere göre; “İdlib’de bu süreç böyle devam ederse bunun katlanılması ağır sonuçları olabilir” diyen Erdoğan, buna fırsat vermeden, hem Rusya hem koalisyon güçleri ile bir çözüm bulmaları gerektiğini ifade etti.

ERDOĞAN 'BATI GİBİ DAVRANAMAYIZ' DEMİŞTİ

İdlib’de durumun birkaç gündür sakin olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “3,5 milyon mülteci bizim ülkemizde. İdlib’den yine bir göç harekâtı olursa insanların geleceği, sığınacağı yer yine Türkiye gözüküyor. Bizler bazı hazırlıkları yapmış vaziyetteyiz. Bu ön hazırlıklarla Suriye tarafında bazı çalışmalarımız var. Biz batı gibi davranamayız. Bizim davranışımız çok daha koruyucu olacaktır” diye konuştu.

Erdoğan İdlib konusunu uluslararası arenada dile getirmeye de devam edeceklerini kaydetti. Eylül ayı sonunda New York kentinde düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda ve sonrasındaki Almanya ziyaretinde bu konunun ele alınacağını vurguladı.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye nedeniyle bu ay ikinci kez görüşecek olmasına ilişkin, "İdlib'deki durum kritik. Rusya ve Türkiye'nin görüş ayrılıkları var. Bu da en üst düzeyde ciddi bir görüşme yapılmasını gerektiriyor" dedi.