İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın görevde kalıp kalmaması ile ilgili "Sadece Suriye halkı bu konuda karar verme hakkına sahiptir" dedi.

Zarif, Türkiye'nin Suriye politikasını eleştirerek, isim vermeden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CNN International'a yaptığı açıklamaya da yanıt verdi.

Erdoğan, "Bunun (Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad) oradan alınması için ne yapmamız gerekir, bu düşünülmedi" demişti.

İran'ı ziyaret eden İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo ile ortak basın toplantısında konuşan Zarif, Suriye krizinin siyasal yöntemlerle çözülmesi gerektiğini inandığını, askeri yöntemlerin ise işe yaramayacağını kaydetti.

İranlı Bakan, Suriye sorunun çözümü konusunda Beşar Esad'ın görevini sürdürmesine ilişkin soruya ise, "Suriye Cumhurbaşkanı için son 2-3 senedir şart koşanlar, bu ülkedeki akan kandan ve savaşın devam etmesinden sorumlular. Onlar, Suriye halkının vereceği kararı kendileri verip bunu halka dayatmak istiyor" yanıtını verdi.

Zarif ülke isim zikretmeden Türkiye'nin politikalarını eleştirerek, "Suriye'ye komşu bazı ülkelerden son günlerde duyulan sloganlarla, barış bu ülkeye geri gelmez. Bu ülkeler ancak kendi topraklarından Suriye'ye geçen IŞİD militanlarının geçmesini durdurarak Suriye sorununun çözümüne yardımcı olabilirler" ifadelerini kullandı.