ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’la ilgili son kararları yeni bir gerilim yarattı. Tahran, Trump’ın nükleer anlaşmayı uzatırken bir dizi tehdit savurmasına ve yargı erki başkanı Ayetullah Sadık Laricani’yi yaptırım listesine almasına tepki göstererek, misilleme yapılacağını açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Trump rejiminin Laricani’ye karşı düşmanca adımı uluslararası toplumun tüm kırmızı çizgilerini ihlal etmiştir ve uluslararası hukukun bir ihlalidir. İslam Cumhuriyeti buna pek tabii ki ciddi bir tepkiyle yanıt verecektir” denildi.

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Donald Trump’ın, selefi Barack Obama’nın İran’la 2015’te yaptığı nükleer anlaşma konusundaki kararını açıklaması gerekiyordu. Anlaşmayı rafa kaldırma niyetini seçim kampanyasından bu yana gizlemeyen Trump, siyasi bir manevra yaparak tehditlerle dolu bir adım attı. Trump anlaşmayı 120 günlüğüne uzattı ama hem Avrupa’ya, hem de ABD’de Kongre’ye, ‘anlaşmadaki korkunç hataları düzeltmeleri için son bir şans verdiğini’ öne sürdü. Trump, “Bu yöndeki güçlü eğilimime rağmen, ABD’nin İran nükleer anlaşmasından çekilmesi kararı almadım. Bunun yerine iki olası yol belirledim: Ya anlaşmanın felaket hataları onarılır ya da ABD çekilir” dedi.

‘Tarihi’ addedilen nükleer anlaşma, İran’ın uranyum zenginleştirme programına kısıtlamalar getirilmesini kabul etmesi karşılığında, İran ekonomisine yönelik yaptırımların kaldırılmasını içeriyor. Trump’ın dün imzaladığı karar da, yaptırımların kaldırılması 120 gün daha askıda kalacağı anlamına geliyor. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Trump’ın ‘sağlam bir anlaşmanın altını oymaya çalıştığı’ tepkisini gösterdi.

YENİ YAPTIRIMLAR

Öte yandan, Trump yönetimi İran’da terör, insan hakları ve balistik füze programı gerekçesiyle bireylere uyguladığı yaptırımların listesini de genişletti. Trump’ın dün açıkladığı karara göre 14 yeni isme daha yaptırım kararı alındı. Bu kişiler arasında yargı erki başkanı Ayetullah Sadık Laricani’nin bulunması Tahran’da tepkiyle karşılandı.

Kaynak: Gazete Duvar