Vatandaşlarının ABD'ye girişlerine kısıtlama getiren kararnameye İran'dan tepki geldi. Tahran, ABD vatandaşlarının da İran'a alınmayacağını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın imzaladığı ve Suriyeli mültecilerin yanı sıra Irak, İran, Libya, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen'den Müslümanların ABD'ye girişlerine kısıtlama getiren kararnamesi İran'ın sert tepkisine yol açtı.

İran, vatandaşlarının ABD'ye alınmamasına dair kararın ardından, ABD vatandaşlarının da İran'a giriş yapmalarına izin verilmeyeceğini duyurdu.

İran Dışişleri Bakanlığı, “ABD'nin aşağılayıcı kararına” kendi vatandaşlarına ABD’ye seyahat engeli kaldırılana dek mütekabiliyet prensibine göre karşılık verileceğini açıkladı.

Açıklamada İran'ın Amerikan halkına saygı duyduğu ancak Tahran'ın politik, hukuki yollarla ve konsolosluklar üzerinden tepki göstereceği ifade edildi.

Trump'ın kararının uluslararası hukuku ihlal ettiği vurgulandı. Hâlihazırda İran vizesine sahip olan ABD vatandaşlarının karardan etkilenmeyeceği duyuruldu. Tahran ayrıca dünya genelindeki tüm büyükelçi ve konsoloslardan ABD'ye girişlerde zorluk yaşayan İran vatandaşlarına yardımcı olmaları çağrısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanlığı bu açıklamadan bir süre sonra İsviçre’nin Tahran Büyükelçisi’ni çağırdı. Washington ile Tahran arasında diplomatik bağlar olmadığı için İran’daki ABD çıkarlarını temsil eden büyükelçiye diplomatik nota verildi.

Notada Trump’ın imzaladığı kararnamenin “yanlış ve ayrımcı mazeretlere dayandığı ve insan hakları konvansiyonlarına aykırı olduğu” ifade edildi. (Kaynak: DW)