Mali krizin eşiğindeki İran'da hükümet, çeşitli yöntemlerle kırılgan ekonomiyi ayakta tutmaya çalışıyor.

Tahran yönetimi bu kapsamda yabancı yatırımları teşvik etmek ve ülkeye doviz cinsinden para kaynaklarını çekmek için İran'da 250 bin dolar ve üzeri yatırım yapan yabancılara 5 yıllık ikamet hakkı veren kararını onayladı.

Söz konusu karar, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani liderliğinde Tahran'da düzenlenen Ekonomik İşbirliği Yüksek Şurası toplantısında alındı.

Toplantıda ayrıca Merkez Bankası’nın açık piyasa operasyonu yapması için bankaya yetki de verildi.

2016 yılı şubat ayında alınan aynı kararda, 300 bin dolar yatırım yapan yabancı yatırımcılar için oturum izni 3 yıl olarak belirlenmişti.

ABD YAPTIRIMLARI DÖVİZ KURUNU 3 KATINA ÇIKARDI

ABD Başkanı Donald Trump, göreve gelmesinin ardından önce İran'la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmiş ardından İran'a yönelik ağır ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.

Trump'ın Ağustos ayında ilk aşama yaptırımları uygulamaya koyması, İran'daki kırılgan ekonomiyi durma noktasına getirdi.

Mart ayında 45 bin Riyal seviyesindeki dolar kuru, ABD'nin nükleer anlaşmadan çekileceğini duyurması sonrası bir kaç ayda 2 katına çıkmış, hükümetin tedbirlerinin işe yaramaması üzerine son günlerde 150 bin seviyesini görmüştü.

Ruhani hükümetinin gidişatı düzeltmek için art arda aldığı kararlar ve ithalat-ihracat ile ilgili gittiği değişiklikler de doların ateşini düşürmeye yetmiyor.

Donald Trump yönetiminin kasım ayında uygulamaya konulacağını duyurduğu ikinci aşama yaptırımların gölgesindeki ülkedeki tedirgin bir bekleyiş sürüyor.

Kaynak: Euronews