Maliki yönetiminin en büyük destekçisi olan İran, Bağdat'ın talep etmesi durumunda silah yardımında bulunmaya hazır olduklarını, 'askeri danışman' da gönderilebileceğini açıkladı.

Moskova ziyareti sırasında konuyla ilgili açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Emir Abdulahiyan, “İran askerlerini Irak’a göndermek gibi bir niyetimiz yok ancak askeri danışman yollayabiliriz” dedi.

Irak yönetiminin kendilerinden silah istemediğini vurgulayan Abdulahiyan böyle bir talep olması durumunda gerekli silah yardımında bulunacaklarını ifade etti.

Tahran yönetimi, Sünnilerin, Kürtlerin ve bazı Şii grupların tepkisini çeken Irak Başbakanı Nuri Maliki’nin en yakın müttefiki konumunda.

ABD yönetimi geçtiğimiz hafta, az sayıda İran devrim muhafızının Irak topraklarında faaliyette olduğunu ancak büyük çapta askeri birimlerin ülkeye girdiğine dair bir işaret olmadığını açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Irak’taki kriz başladıktan hemen sonra yaptığı açıklamada, Irak’taki Maliki hükümetine yardımda bulunmaya hazır olduklarını ve ABD ile işbirliği de yapabileceklerini söylemişti.

Kaynak: Al Jazeera ve AFP