Afganistan'da 20 yıllık ABD-NATO işgalinin son bulması ve Taliban'ın yönetimi ele geçirmesiyle yaşanan gelişmeler, İran'da 'kalıcı barış için bir fırsat' olarak yorumlandı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, "ABD'nin askeri yenilgisi ve çekilmesi, Afganistan'da yaşamı, güvenliği ve kalıcı barışı tesis etmek için bir fırsata dönüştürülmeli" dedi.

İran devlet televizyonunun aktardığına göre Reisi, Afganistan'daki tüm bileşenlere barış çağrısında da bulundu.

İran Cumhurbaşkanı, "İran, Afganistan'da istikrarı tesis etme çabalarını destekliyor; komşu ve kardeş bir ülke olarak İran, Afganistan'daki tüm grupları ulusal bir anlaşmaya varmaya davet ediyor" ifadelerini kullandı.

PAKİSTAN: AFGANİSTAN KÖLELİĞİN ZİNCİRLERİNİ KIRDI

Pakistan Başbakanı İmran Han ise son gelişmeler hakkında 'Afganistan'ın köleliğin zincirlerini kırdığı' yorumunu yaptı.

Han, başkent İslamabad'da ilkokullar için 'Yeni Milli Eğitim Müfredatı'nın tanıtımında yaptığı açıklamada, 'köleleştirilmiş zihinlerin büyük şeyler başaramayacağını belirterek, bu zincirlerden kurtulmanın önemli olduğunu' söyledi.

ÇİN: KALKINMA SÜRECİNDE DAHA FAZLA ROL OYANAMAK İSTİYORUZ

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesiyle gözlerin çevrildiği bir diğer ülke olan Çin ise Taliban'a, yumuşak geçiş vaadini yerine getirme çağrısında yaptı.

Çin Dışişleri Sözcüsü Hua Chunying, Taliban'ın Afgan topraklarını Çin'e karşı şiddet eylemleri için kullandırmayacağı yönündeki açıklamasından memnuniyet duyduklarını belirtti.

Hua, Pekin yönetiminin Afganistan'ın barış ve uzlaşma sürecine daha fazla müdahil olabilmeyi umduğunu, gelecekteki inşaat ve ekonomik kalkınma girişimlerinde de daha fazla rol oynamak istediklerini söyledi.