Türk savaş uçaklarının Irak hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Ankara'yı uyaran Bağdat, konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne götüreceğini açıkladı

 

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, Irak hükümetinin sözcüsü Ali el Debbağ, Türk savaş uçaklarının defalarca Irak hava sahasını ihlal ettiğini tespit ettiklerini ve bunu kınadıklarını belirtti.

 

Kabine toplantısının ardından konuşan El Debbağ, "Türkiye'yi hava sahası ve sınır ihlalleri konusunda uyarıyoruz" dedi. Iraklı sözcü, Dışişleri Bakanlığı'na konunun BM Güvenlik Konseyi'ne taşınması için talimat verildiğini sözlerine ekledi.

 

Bağdat'ın bu açıklaması, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta, özellikle Kandil Dağı'nda bulunan PKK kamplarına düzenlediği operasyonlara bir tepki olarak değerlendirildi.

 

TSK, Kandil'e en son 26-30 Haziran tarihlerinde bir operasyon düzenlemişti.

 

BU SABAH HAVA SAHASI KAPATILDI

Bugün sabah saatlerinde de Irak'ın hava sahasının kapatıldığı ve Türk uçaklarının Erbil'de mahsur kaldığı bildirilmişti. Daha sonra Ankara'yı harekete geçiren bu kararın nedeninin Kürdistan Federasyonu’nda radar arızasının uçuş güvenliğini tehdit etmesi olduğu ifade edilmişti.

 

Sözcü el Debbağ geçtiğimiz hafta sonu da sert bir açıklama yaparak, ikili ilişkilerin zarar görmesini önlemek için "Türkiye'nin Kürdistan Federe Bölgesi’nden yasadışı petrol ticaretine bir son vermesi gerektiğini" belirtmişti. (Vatan)