Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamada, Iraklı güçlerle Haşdi Şabi güçlerinin, Kerkük’ün güneyinde Taze Hurmatu ve Meryem Beg bölgesinde zırhlı Hummer araçları ve ABD silahlarıyla Keywan askeri üssü ile petrol kuyularına saldırdığı iddia edildi.

Tuzhurhurmatu Asayişi, Haşdi Şabi’ye bağlı bazı güçlerin ilçedeki Kürt mahallelerine girdiğini öne sürdü.

Rudaw’a konuşan Tuzhurmatu Asayişi Müdürü Kawe Mele Perwez, bazı peşmerge birliklerinin çekilmesinden dolayı, Haşdi Şabi’ye bağlı güçlerin, Kürtlerin bulunduğu mahallelere girdiğini iddia etti.

Kawe Mele Perwez, “Savunuyoruz. Ancak ne yazık ki bazı peşmerge birliklerinin çekilmesinden dolayı Haşdi Şabi’ye bağlı gruplar, Kürt mahallelerine girdi” dedi.

Haşdi Şabi, gece saatlerinde Kerkük’ün güneyi ve Taze Hurmatu’ya birkaç cepheden saldırdı. Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı peşmergelerin bir kısmı bulundukları yerden geri çekildiği iddialar arasında.

Gelişme üzerine, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Kerkük Teşkilatı; Zerevani Güçleri 4. Ordu ile 2. Tugay’a bağlı peşmergelerin bölgeye intikal ettiğini bildirdi. Duhok, Süleymaniye ve Erbil’den de çok sayıda gönüllü peşmerge Kerkük’e ulaştığı iddia ediliyor.

AFP haber ajansı Iraklı güçlerin Kerkük yakınlarındaki yolları ve alt yapı tesislerini ele geçirdiğini duyurdu.

Kısa bir süre sonra Irak devlet televizyonu, ordu birliklerinin ‘Kerkük bölgesinde’ geniş bir alanda denetimi ele geçirdiğini duyurdu.

Reuters haber ajansı ise Iraklı güçlerin petrol rafineleri ve endüstriyel bölgeyi ele geçirdiğini aktardı.

Fırat Haber Ajansı’nın (ANF), PKK’nin askeri kanadı HPG’nin, Kerkük’te “halkı korumak için savunma hattı oluşturmaya başladığı” dedi.

Haberde, “Bölgede bulunan HPG ‘Kerkük’ü savunmak isteyenler mevzilerimize doğru gelsin’ çağrısında bulundu” ifadesi yer aldı.

Irak hükümeti dün, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkililerini Kerkük'e PKK militanlarını yerleştirmekle suçlamış, bu durumun 'savaş ilanı' olduğu belirtmişti.

Öte yandan Gazeteci Hediye Levent Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Haşdi Şabi güçlerinin sabaha karşı Kerkük’e girdiğini yazdı.

Levent, “Kerkük'te sabaha karşı Haşdi Şabi ile Peşmerge arasında çatışma yaşandığı, Haşdi Şabi'den 12 kişinin öldüğü belirtiliyor.

Kerkük Valisi Necmettin Kerim, dün gece yarısından sonra "silahı olan herkesi kenti savunmaya" çağırdı” dedi.

BARZANİ: ÇATIŞMAYI BAŞLATAN TARAF OLMAYIN

IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin, Kerkük'teki gerilimde Peşmerge'ye çatışmayı başlatan taraf olmamaları talimatı verdiği belirtildi.

Barzani'nin Başdanışmanı Hemin Hawrami, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Başkan Barzani, tüm Peşmergelere savaşı başlatan taraf olmamaları talimatı verdi." ifadelerini kullandı.

Hawrami, Barzani'nin olası bir saldırıda ise Peşmerge'nin kendisini savunması için her türlü gücü kullanmasına yeşil ışık yaktığını kaydetti.

IBADİ'DEN CAN GÜVENLİĞİNİ KORUMA TALİMATI

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, silahlı kuvvetlere Kerkük'te tüm bileşenlerin can güvenliğini koruma talimatı verdi.

Devlet televizyonunun haberinde, "Başbakan Haydar İbadi, silahlı kuvvetlere Kerkük'te bulunan tüm bileşenlerin can güvenliğini koruma talimatı verdi." denildi.

 İbadi, Kerkük'te güvenliğin sağlanması için kent halkı ve Peşmerge ile de işbirliği yapılmasını istedi. Haberde ayrıca, terörle mücadele gücü, 9. Tugay ve federal polisin, Kerkük'te çatışma yaşanmadan geniş bölümde kontrolü sağladığı aktarılarak, İbadi'nin, "Ortak Operasyonlar Komutanlığı altında bulunan Haşdi Şabi de, silahlı kuvvetlere Kerkük dışında destek sunuyor." ifadelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

Irak ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki tartışmalı bölgeler arasında yer alan Kerkük üzerinde Bağdat ve Erbil'in yaşadığı gerilim son olarak, IKBY'nin bağımsızlık referandumuna Kerkük'ü de dahil etmesi üzerine derinleşmişti.

IŞİD'in ülkede elinde bulundurduğu son büyük yerleşim yeri Havice'ye yönelik operasyonun sonlanması ardından Bağdat, Kürt güçlerin Kerkük'ten çekilmesi yönündeki çağrılarını artırdı.

Bu kapsamda Irak ordusu ve Haşdi Şabi Irak'ın güney bölgesine takviye yaparken Peşmerge de bu bölgedeki güçlerinin sayısını yükseltti.

Gerilimin son günlerde iyiden iyiye artması ardından Pazar gecesi Irak güçleri Kerkük'e doğru ilerlemeye başladı.

Dün gece ise operasyon ve çatışma haberleri gelmeye başladı.