Independent gazetesinde gazeteci Patrick Cockburn bugün Irak ve Kürtlerle ilgili bir yazı kaleme almış.

Cockburn'e göre, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin "birlik" çağrısı karşılık bulmuyor ve Irak'taki bölünme, Kürtlere kendi yönettikleri bir ülkeye doğru avantaj sağlıyor.

Kürtlerin artık Irak'ı merkezi bir devlet olarak görmedikleri belirtilen yazıda, IŞİD krizi sonrası Kürtlerin fırsatları değerlendirdiği ifade ediliyor.

Gazeteci, Araplarla çekişmeli olan Kerkük, Nineve, Selahaddin ve Diyala gibi vilayetlerin Kürtlerin hakimiyetine geçtiğini yazıyor.
Cockburn'e göre Kürtler, kendi kaderini tayin mücadelesini bu ortamda kazanabilir.

Gazeteci, sahadaki gelişmelerin Kerry'nin yeni bir Irak hükümeti önerisini geride bıraktığını, söz konusu hükümetin kurulması halinde bile Bağdat'ın kuzey ve batısında fazla etkisinin kalmadığını söylüyor.

Kürtlerin ABD'nin önerisine fazla yaklaşmayacağı kaydedilen yazıda, bir üst düzey yetkilinin şu sözlerine yer verilmiş: "Kürtler Bağdat'taki siyasi süreçten çekilirse, bu olumsuz bazı olayları tetikleyebilir."

Cockburn, Kerry'nin birlik çağrısının havada kaldığını; Kürtlerin, Sünnilerin ve Şiilerin kendi yollarında ilerlediğini belirtiyor. (BBC Türkçe)