Irak meclisindeki Iraklı Güçler Koalisyonu'nun meclis grubu başkanı Salah Muzahim el-Cuburi, ülkelerindeki Kürt sorununun çözümü için bulundukları girişimi anlattı.

Irak'ın gelişiminin çok hassas ve karmaşık döneminden geçtiğini belirten el-Cuburi, "Elbette siyasi düzeyde, terörle mücadele alanında ve yabancıların Irak'ı ve toplumu bölme planlarıyla ilgili kuşkusuz başarılar elde edildi. Ancak referandum ve Kuzey Irak'ın ayrılması gibi sancılı sorun da var. Bu iç tartışmanın çözümü için anayasaya başvurulması gerektiğini düşünüyoruz. Anayasa, çözümün temeli" dedi.

Sputnik'te yer aaln habere göre Iraklı vekil, anayasa temelinde gruplarının şu maddeleri önerdiğini dile getirdi:

1. Irak toprak ve halk bütünlüğünün teyit edilmesi.

2. Kuzey Irak'la ilgili görüşme ve müzakerelere tüm Iraklı güçlerin katılımı, çünkü bu sadece Bağdat ve Erbil'in değil ortak sorun.

3. Referandum sonuçlarının dondurulması.

4. Tartışmalı bölgelerin merkez yönetiminin yetkisi altına iade edilmesi ve orada güvenlik ve istikrarın sağlanması için federal güçlerin yerleştirilmesi.

5. Petrol sektörü merkez hükümet tarafından yönetilmeli. Merkezin yetkileri, sınır bölgeleri, deniz ve hava limanlarına da yayılmalı. İdare net ve şeffaf olmalı.

6. Merkez ve bölgelerde anayasa çerçevesi içinde net reformlar yapılmalı.

7. Merkez hükümet ve IKBY arasındaki ortak komitelerin oluşturulması yoluyla sığınmacıların yurtlarına geri dönmesini sağlamak.

Krizin çözümü için önerilen eski girişimlerin yapıcılıktan yoksun olduğunu ve bir dizi önemli sorunu görmezden geldiğini kaydeden el-Cuburi, "Bu 7 maddemiz tüm sorunları kapsıyor. Bu nedenle, bu maddeleri dışlayan veya görmezden gelen her türlü eylemin girişim değil, krizin çözümündeki yeni engel olduğunu düşünüyorum" diye ekledi.