Irak'ın en büyük petrol rafinerisinin IŞİD'in eline geçtiğine dair haberler yalanlandı.

CNN International'ın haberine göre, Irak resmi haber ajansı, Beyci'deki rafinerinin kontrolünün halen Irak güçlerinde olduğunu duyurdu. Irak devletine bağlı Irakiye haber ajansı, rafineriye saldıran militanların "Ebu Kutada" isimli liderinin de özel harekat güçleri tarafından öldürüldüğünü belirtti.

AFP'ye konuşan Iraklı yetkililer, Beyci'deki militanları hedef alan hava saldırılarında en az 19 kişinin öldüğünü, 17 kişinin de yaralandığını söyledi. Yetkililer ölen ve yaralananların sivil olduğunu ifade etti. Ajans militanlar arasında can kaybı olup olmadığının bilinmediğini belirtti. Devlet televizyonu Irakiye ise Beyci'deki baskınlarda 19 militanın öldürüldüğünü bildirdi.

Başkent Bağdat'ın kuzeyindeki Beyci şehrindeki rafineri, Irak'ın petrol ihtiyacının üçte birini karşılıyor. Beyci rafinerisi, yaklaşık 10 gündür Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları tarafından kuşatma altında tutuluyor.

Erbil'den bildiren BBC'nin Ortadoğu muhabiri Jim Muir, söz konusu rafinerinin ele geçirilmesinin IŞİD için elzem olduğunu ifade etmişti.
Muir, rafineri sayesinde militanların, ele geçirdikleri bölgeleri kontrol altında tutabileceğini ve bu bölgelere enerji tedarik edebileceği belirtmişti.