Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin tartışmalara sürerken Irak Yüksek Mahkemesi, bağımsızlık referandumunun askıya alınmasına karar verdi.

Kararın gerekçesinde referandumun anayasaya aykırı olduğu yönündeki itirazın incelenmesi gerektiği kaydedildi.

Yapılan açıklamada, 25 Eylül'de yapılması planlanan bağımsızlık referandumunun yasa dışı olduğuna dair şikayetler incelenene kadar, halk oylamasının askıya alınmasına karar verildiği belirtildi.

Mahkeme sözcüsü İyas Samuk, yaptığı yazılı açıklamada, "Mahkeme, üyelerin katılımıyla toplanarak, Kürdistan bölgesi ve diğer bölgelerde (tartışmalı bölgeler) referandumun durdurulması için gelen talepleri inceledi" ifadelerini kullandı.

Samuk açıklamasına şöyle devam etti:

"Yapılan inceleme sonrası mahkeme, Kürdistan bölgesinde çıkarılan '8 Haziran 2017 tarihli ve 106 sayılı Başkanlık emrine göre 25 Eylül'de yapılması planlanan referandumu' durdurma kararı aldı."

Irak meclisi de referandumu ‘yasadışı’ ilan etmiş, sonucunu tanımayacağını duyurmuştu.

KBY Başkanı Mesud Barzani, uluslararası camiadan daha iyi bir teklif gelmediği için referandumu ertelemeyeceklerini duyurmuştu.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el-Maliki, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumuna izin vermeyeceklerini açıkladı.

Maliki’nin "Irak'ın kuzeyinde ikinci İsrail'in kurulmasına izin vermeyeceğiz" dediği aktarıldı.

Irak Başbakanı Haydar El İbadi, referandum kararının anayasaya aykırı olduğunu belirterek, sonucu tanımayacaklarını belirtmişti. Irak Meclisi de yaptığı oylamada bağımsızlık referandumunu reddetmişti.

IKBY'nin referandum kararına, Irak merkezi hükümeti, ABD, Birlemiş Milletler, İngiltere, Türkiye ve İran karşı çıkıp, iptal edilmesini talep etmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, dün yaptığı yazılı açıklamada, "IKBY yönetimine, referandumu iptal etmesi ve Bağdat ile ciddi ve sürdürülebilir bir diyaloğa girmesi çağrısında bulunuyoruz” demişti.