Irak ordusu, IŞİD'in kuşattığı Beyci petrol rafinerisine aylar süren çatışmaların ardından ilk defa bugün girdi.

BBC Türkçe'nin Irak hükümetine yakın El Irakiye televizyonuna dayandırdığı habere göre, "Irak ordusu Beyici rafinerisinin kuşatmasını deldi ve rafineriye girdi." 

Rafineri, başkent Bağdat'ın kuzeyindeki Selahattin vilayetinde bulunuyor. El Irakiye, Selahattin vilayeti komutanının "Tüm Beyici kenti Irak güçlerinin kontrolünde" sözlerini aktardı.

Reuters haber ajansına konuşan Beyici rafinerisi güvenlik yetkilisi Salih Caber, "Irak ordusuna bağlı terörle mücadele birimi Musul Taburu, beş aydır ilk defa rafineriye girdi" dedi. Irak resmi televizyon kanalı, ordunun rafineriye giriş görüntülerini paylaştı.

Bölgenin güvenliğinden sorumlu komutan Abdülvahap el Saadi, rafineriyi işaret edip "Teröristler bu bölgenin solunda ve sağında konuşlu. Allah izin verirse, Beyici Irak'ın her bir karışının kurtarılmasında kilit öneme sahip olacak" diye konuştu.

IŞİD Haziran'da ilerleyişi sırasında Beyci'yi ele geçirmişti. Suriye'nin kuzeyinde geniş bir bölgeyi kontrolü altında tutan örgüt, ağustos ayından bu yana ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarına hedef oluyor.

Beyci ve çevresindeki yolların kontrolünün el değiştirmesi militan grubunun Tikrit'e geçişlerinin de kesilmesi anlamına geliyor. Böylece Beyci IŞİD'in Tikrit'ten püskürtülmesi operasyonunda üs haline gelecek.

IŞİD'in saldırıları öncesinde Beyci rafinerisi günde 320 bin varil petrolü işliyordu. Bu oran Irak'ın toplam rafineri kapasitesinin dörtte birine denk geliyor.