Irak'ın yüzölçümü bakımından en büyük eyaleti olan Anbar'daki Felluce şehrini IŞİD'den geri almak için Irak ordusunun bugün yeni bir harekatla şehre girdiği açıklandı.

Ordunun terörle mücadele elit birliklerinin sözcüsü Sabah Norman, "Sabahın erken saatlerinde Felluce'ye girme harekatımızı başlattık" dedi.

Operasyonu yürüten birlikleri komuta eden Korgeneral Abdülvahab el Saadi ise, kente güneyden girdiklerini, Namiye bölgesinden çatışma ve patlama seslerinin gelmeye başladığını söyledi.

Harekatla ilgili bilgi veren Saadi, "Terörle mücadele birlikleri, Anbar polisi ve Irak ordusu sabah saat 4 sularında üç farklı noktadan Felluce'ye girmeye başladı. IŞİD bölgede kalmaya çalışıyor ve çatışmaya devam ediyor" dedi.

Başkent Bağdat'a 50 kilometre uzaklıktaki Felluce'yi geri alma operasyonu 23 Mayıs'ta başlatılmış, ancak hem IŞİD'in kentin çevresine kurduğu tuzaklar, hem de kentte yaşayan binlerce sivilin hâlâ tahliye edilememiş olması nedeniyle ordunun ilerleyişi oldukça yavaş gerçekleşmişti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, IŞİD’in ‘canlı kalkan’ olarak kullandığı sivillerin kentten çıkışına izin vermediğini duyurmuştu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü, IŞİD'in savaşmayı reddeden erkek ve çocukları öldürdüğünü söylemişti.

Yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığı Felluce'den şu ana kadar sadece birkaç yüz kişinin kaçabildiği sanılıyor.

Felluce Ocak 2014'te IŞİD'in eline geçmiş ve örgütün Irak'ta aldığı ilk kent olmuştu.

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçakları da Iraklı güçlere hava desteği sağlıyor.

(Kaynak: AFP, Al Jazeera BBC)