Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Haşdi Şabi örgütüne yönelik sözlerine Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'den yanıt geldi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin ofisi tarafından yayınlanan bildiride, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Haşdi Şabi'ye yönelik sözlerinin şaşkınlıkla karşılandığı vurgulandı.

Haşdi Şabi'nin Irak'ın iç meselesi olduğunun dile getirildiği bildiride, bu meseleye karışılmaması gereği ifade edildi. Haşdi Şabi'nin IŞİD'e karşı Irak ordusunun yanında mücadele verdiği ve zaferler elde ettiği kaydedildi.

Irak'ın bir kanun devleti olduğunun altı çizildiği bildiride, Haşdi Şabi yasasının, bu gücü devlete bağladığı söylendi. Bu gücün başka bir ülke değil Irak'a ait olduğu ve Silahlı Kuvvetler Komutanının emrinde olduğunun dile getirildiği bildiride, Irak yasalarının silahlı milisler kurulmasına izin vermediğine işaret edildi.

Bildiride komşu ve dost ülkelerden Irak'ın iç işlerine karışmaması, bölge ve tüm dünyaya büyük bir tehlike arz eden IŞİD'le mücadelede Bağdat'a destek vermeleri talep edildi.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Al Jaazera'ya yaptığı "Haşdi Şabi terör örgütüdür" açıklamasının ardından Türkiye'nin Irak Büyükelçisi Faruk Kaymakçı'nın Dışişlerine çağrılarak nota verildiği bildirilmişti.

Haşdi Şabi ise açıklamanın "Irak egemenliğine saldırarak içişlerine karışmak" olduğunu vurgulamıştı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından herhangi bir açıklama yapılmamıştı.