Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, İngiltere’nin başkenti Londra’da Rudaw’a konuştu.

Caferi, Türkiye’nin Irak’ın egemenlik haklarını ihlal ettiğini savunarak, “Bütün yollara başvuracağız. Diplomatik yollar tükenince uluslararası yasalara başvuracağız. Bütün seçenekler önümüzde açık. Egemenliğimiz ihlal edilmişken hiç kimse bu seçenekleri sınırlayamaz” diye konuştu.

Peşmerge güçlerinin Musul operasyonuna katılması konusunda ise Caferi, “Peşmerge, Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Iraklı bir askeri güçtür. Tüm Iraklılar için de Iraklı silahlı güçlerin bir parçasıdır” ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE'DEN DİYALOG ÇAĞRISI

Musul operasyonuna destek verecek ülkelerden İngiltere’nin Bağdat Büyükelçisi Frank Baker ise, “Irak hükümeti ve Kürdistan Bölgesi’yle yakından çalışıyoruz ve Musul operasyonuna hazırlanıyoruz. IŞİD sonrası Musul konusunda siyaset doğru yürütülmezse, IŞİD’le geçen 2 yılın tekrarlanması ihtimali yüksek. Bu yüzden doğru çalışmalıyız. Bütün taraflara diyalog ve barışla sorunlarını çözmesini söylüyoruz” diye konuştu.

Sputnik'in haberine göre; İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın Irak ve Kürdistan Bölgesi heyetiyle yaptığı görüşmede de, Irak ve peşmerge güçlerine askeri yardımların sürdürülmesine onay verildi. Bölgede bulunan 350 kişilik askeri danışman sayısının da 500’e çıkarılması kararlaştırıldı.

Şİİ ULUSAL İTTİFAK BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Öte yandan, Irak’ın en etkili siyasi hareketlerinden olan Şii Ulusal İttifak Başkanı Emmar Hekim, bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Irak topraklarını derhal terk etmesini istedi.

Hekim, “Irak topraklarını derhal terk edin, Iraklıların direnişini denemeye kalkma. Türk devleti haddini bilsin. Yalnızca Iraklılar Musul’un özgürleştirilmesi hamlesinde yer alabilir ve kimin katılıp katılamayacağına Irak Hükümeti karar verir” dedi.