Irak Başbakanı Haydar İbadi, Başika’da bulunan Türkiye askeri üssünün Musul’u IŞİD’in elinden kurtarma çabalarını aksattığını söyledi.

İbadi, " Türkiye güçlerinin Irak topraklarında bulunması IŞİD’i yok etme çabalarımızı güçleştiriyor. Eğer Türkiye, IŞİD’e karşı savaşta ciddiyse güçlerini Irak’tan çekmeli " ifadelerini kullandı.

BM Genel Kurulu toplantılarına katılmak üzere New York'ta bulunan Obama, Irak Başbakanı Haydar El İbadi ile yaptığı ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

'IŞİD SADECE IRAK İÇİN DEĞİL TÜM DÜNYA İÇİN TEHDİT'

İbadi de IŞİD'in sadece Irak için değil, tüm dünya için büyük bir tehdit olduğuna dikkati çekti.

Musul'un kurtarılması çalışmalarına değinen İbadi, "İki yıl önce Bağdat'ı geri almak için IŞİD'le savaşıyorduk, bugün ise onların (Irak'taki) son kalesi Musul'u almak için savaşıyoruz" açıklamasını yaptı.

Başbakan İbadi, birkaç ay içinde Musul'u IŞİD'den kurtarmayı ümit ettiklerini ifade etti.

IŞİD'e katılmak için dünyanın en az 100 ülkesinden insanların Ortadoğu'ya geldiğini ve bu kişilerin bazılarının orta veya üst gelir gruplarına mensup olduğunu kaydeden İbadi, dünyanın büyük bir meydan okumayla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Öte yandan, Suriye resmi haber ajansı Sana ve Irak basınında yer alan haberlere göre, Irak Başbakanı İbadi, “Teyit etmek istediğim şu ki Türk güçlerinin Irak topraklarında bulunması IŞİD’i yok etme çabalarımızı güçleştiriyor. Eğer Türkiye, IŞİD’e karşı savaşta ciddiyse güçlerini Irak’tan çekmeli. Fakat Türkiye askeri varlığını sonlandırmaya istekli değil ve Irak’ın bağımsız bir ülke olarak egemenlik prensibini ihlal ettiğini görmezden geliyor” dedi.

Türkiye, Musul yakınlarındaki Başika üssünde Sünni milisleri eğitmek üzere asker bulunduruyor.

(Kaynak: Sputnik)