Irak Başbakanı İbadi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Kerkük’te kamu kurumlarına çekilen bayrağına ilişkin açıklamalarda bulundu.

 “Ulusal birlik” vurgusu yapan İbadi,  bir çok farklı etnik ve dini toplumun bir arada yaşadığı Kerkük’te barış içinde bir arada yaşama çağrısı yaptı.

İbadi, ayrıca kentteki kamu kurumlarına çekilen IKBY bayrağının indirilmesini istedi.

BAŞBAKAN, KERKÜK VALİSİNE SESLENDİ

Başbakan İbadi devlet televizyonundan yayımlanan haftalık basın toplantısında Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’e bayrağı indirmesi çağrısı yaptı ve “Ben bütün Iraklıların başbakanı, siz Kerkük’ün valisisiniz. Bir gruptan yana taraf tutar ve sırtınızı diğer gruplara çevirirseniz bu bir başarı değildir” diye konuştu.

Başbakan İbadi ayrıca kentte bir çok ulus, etnik köken, din ve mezhepten toplumun birlikte yaşadığını ifade ederek, “Kentin Irak’ta ve bölgede farklılıklarla bir arada yaşamanın örneği olmasını istediğimiz için bu tek yanlı kararı reddediyoruz” dedi. İbadi bütün Iraklıların IŞİD’e karşı birlikte mücadele ettiğini söyledi ve “Şimdi birliğe her zamankinden daha çok ihtiyacımız var” dedi.

‘BAYRAK KESİNLİKLE İNMEYECEK’

Bayrak ve referandum konularını görüşmek üzere Bağdat’a ziyarette bulunan IKYB heyetinde yer alan Adnan Mufti ise, Kekük’te Kürdistan bayrağının indirilmeyeceğini söyledi.

Bağdat’a giden heyette, IKYB Başkanı Mesud Barzani’nin temsilcisi olarak Başkanlık Divan Başkanı Fuad Hüseyin’in yanı sıra Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi Adnan Mufti yer alıyor.

Erbil merkezli Rudaw’ın haberine göre basının sorularını yanıtlayan Adnan Mufti, “Kerkük’te Kürdistan bayrağı kesinlikle indirilmeyecek. Bu yönde bir karar alınacaksa Kerkük İl Meclisi tarafından alınmalı. Sadece onlar böyle bir kararı verebilir” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜLER

Bu arada Bağdat’taki ziyaretin ilk durağında heyet, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masım’la bir araya geldi. 2 günlük ziyaret kapsamında heyetin, Irak Parlamentosu Başkanı Selim Cuburi ve Şii Ulusal Koalisyonu Başkanı Ammar Hakim başta olmak üzere Sünni ve Şii liderle bir araya gelmesi bekleniyor.

GERGİNLİK NASIL BAŞLADI?

Kerkük İl Meclisi 28 Mart’ta kentteki resmi binalara Irak federal bayrağının yanı sıra Kürdistan bölgesi bayrağını çekme kararını onaylamıştı. Teklifin görüşüldüğü oturumu Kerkük il meclisinde yer alan 16 Arap ve Türkmen temsilci boykot etmişti.

Irak Parlamentosu 1 Nisan günü Kerkük İl Meclisinin 28 Mart tarihli resmi binalara Kürdistan Bölgesel Yönetimi bayrağını çekme kararını geçersiz ilan eden bir oylama yapmıştı.

(Kaynak: Evrensel)