Irak Başbakanı Haydar İbadi, Irak Kürdistan Yönetimi’nin 25 Eylül’de yapacağı bağımsızlık referandumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bağımsızlık referandumunu tanımayacaklarını ifade ederek, referandumunun "yasa dışı ve meşru olmadığını” savundu.

İbadi,“25 Eylül’de yapılacak olan referandumu tanımıyoruz ancak bu yüzden Kürdistan Bölgesi’ne tankları yöneltmeyiz" dedi.

Bağdat’ta haftalık basın toplantısı düzenleyen Haydar İbadi, Telafer operasyonu ve bağımsızlık referandumuna ilişkin konuştu.

25 Eylül’de yapılacak olan bağımsızlık referandumunu değerlendiren İbadi, “Kürt halkının arzusuna saygı duyarız. Anayasada tek taraflı referandum yapma ve ayrılma yetkisi yok. 25 Eylül’de yapılacak olan referandumu tanımıyoruz ancak bu yüzden Kürdistan Bölgesi’ne tankları da yönelmeyiz” diye konuştu.

Telafer'i IŞİD’den kurtarma operasyonu için hazırlıkların devam ettiğini belirten İbadi, "Telafer'i IŞİD’den kurtarma planımız tamamlandı. Kurtarma operasyonuna katılacak ordu gücünün yeniden düzenlenmesi gibi işlemleri yapıyoruz" bilgisini paylaştı.

İbadi, gelecek yıl Nisan ayında yapılması planlanan genel seçimlere üyesi olduğu Dava Partisi'nden ayrılıp yeni siyasi oluşumla katılacağı iddiasına dair ise şunları söyledi:

"Tüm ülke toprakları kurtarılmadan seçimleri düşünemem. Herhangi bir siyasi parti veya seçim çalışması içerisinde olduğum iddialarını da yalandır. Seçimlere katılma niyetim henüz yok."

(Kaynak: Rudaw)