Suriye, Humus kentinde silahlı İslamcı muhaliflerin önceki gün Alevilerin yaşadığı Akrameh Mahallesi’ndeki bir ilkokula düzenlenlediği ve 6 ile 9 yaşları arasında 47 çocuk ile 7 yetişkinin hayatını yitirdiği intihar saldırısıyla yasa boğuldu.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, çocukların cenazeleri dün kaldırılırken Humus şehri sakinleri saldırının hesabını Vali Talal el Barazi’den soruyor. Yüzlerce kişi çocukların cenaze töreninin ardından Suriye bayraklarıyla bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte valinin istifası talep edildi.

ALEVİLER YÜRÜDÜ   

Gösteri 3.5 yıllık kaos boyunca yönetimi destekleyen Alevi kesim için bir ilk niteliğinde. Hükümet yanlısı Facebook sayfası Humus Gençlik Kulübü’nde gösterinin görüntüleri yer aldı. Facebook başlığında, “Halk valinin görevden alınması çağrısı yapıyor” ifadeleri kullanıldı.

Önceki gün saldırının ardından mahallede büyük panik yaşandığı, velilerin çaresizce enkazda çocuklarını aradıkları görüntüler sosyal medyada yayımlandı. Görüntülerde çocukların okul çantaları, vücut parçaları görülüyordu. Nusra Akrameh el Makhzumi okulundaki saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Ancak El Kaide’nin Suriye kolu olan Nursa Cephesi’nin düzenlediği sanılıyor. Nursa Cephesi mayısta da Humus’ta en az 12 kişinin öldüğü intihar saldırısı düzenlemişti.

İslamcı muhaliflerin Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırganın okulun bir yerine bombayı yerleştirdiğini sonra başka bir yerde üzerindeki bombaları patlattığı bilgisini aktardı.

Alevi mahallesi 19 Haziran’da da bombalı saldırının hedefi olmuş, en az altı kişi hayatını yitirmişti.

Silahlı İslamcıların “Devrimin başkenti” dediği Humus, iki yıl sonra ilkbaharda cihatçı grupların çekilmesiyle yönetimin kontrolüne girmişti.