Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol), Türkiye'nin '60 bin kişilik aranan şahıs yüklemesi yapıldığı gerekçesiyle' veri tabanına erişimin askıya alındığı haberlerini yalanladı.

Interpol sözcüsünün BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, Interpol'ün 'haklarında uluslararası arama kararı bulunanlar dahil, hiçbir veri tabanında Türkiye'ye erişim yasağı getirilmediği' kaydedildi.

Karar’ın haberine göre, Ankara'nın 15 Temmuz darbe girişimiyle açılan soruşturmada aranan 'FETÖ bağlantılı oldukları' belirtilen 60 bin kişi için Interpol'e bildirim yaptığı, bunun üzerine Interpol'ün Türkiye'nin aranan şahıslar veri tabanına giriş yetkisini askıya aldığı ileri sürülmüştü.

Interpol'ün açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Interpol, emniyet işbirliği çıkarları doğrultusunda 190 üye ülkesinin her birini desteklemektedir. Türkiye'ye, haklarında uluslararası arama kararları olan şahıslar dahil, Interpol'ün hiçbir veri tabanına erişim için engelleme getirilmemiştir."

Interpol, üye ülkelerin veri tabanına girmesi için, kayıp belgeler veya isimlerle ilgili yaptığı bildirimlerin teşkilatın Ana Tüzüğü'ne, düzenlemelerine ve kurallarına uyumlu olması için kontroller yapıldığını belirtti ve uyumlu görülmeyen bildirimlerin veri tabanına alınmadığını ifade etti.

Interpol'ün açıklamasında teşkilatın Ana Tüzüğü'nün 2'nci ve 3'üncü maddesine de atıf yapıldı: "Interpol'ün Ana Tüzüğünün 2'nci maddesi, teşkilatın rolünün, farklı ülkelerdeki mevcut yasalar çerçevesinde ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ışığında, mümkün olan en geniş düzeyde polis işbirliğini teşvik etmek olduğunu vurgular. Ek olarak, Anayasa'nın 3'üncü maddesi, (Interpol'ün) 'politik, askeri, dini ve ırki karakterli