İnsan hakları İzleme Örgütü (HRW) 11 Eylül'ün ardından başta dönemin ABD Başkanı Bush yönetimiyle başlayan terörle mücadele yöntemlerinin adaletsiz bir "adalet" sistemi yarattığına dikkat çekti.

HRW, yargılama süreçlerin küresel insan hakları ihlalleri fırtınasına neden olduğunu ve bazı siyasi liderlerin de bu fırtınayı arkasına aldığını belirtti.

Örgütün Genel Başkanı Kenneth Roth kaleme aldığı yazıda, tüm dünya için büyük bir trajedi olduğunu belirttiği 11 Eylül saldırıları sonrasında küresel olarak özellikle Müslümanların terörün birincil kurbanları haline geldiğini söyledi.

Bush yönetimiyle başlayan "kötü terörle mücadele yönetimi" sonrasındaki insan haklarına yönelik kayıtsızlığın etkisinin diğer kıtalarda da görüldüğünü belirten Roth, "Acımasız yöneticiler, kitlesel tacizden kurtulmanın en iyi yolunun onu 'terörizmle' mücadele olarak etiketlemek olduğunu anladılar" ifadelerini kullandı.

ÇİN, TÜRKİYE, MISIR VE İSRAİL'E ELEŞTİRİ

Roth, "Çin hükümeti bu etiketi 1 milyon Uygur ve diğer Türk Müslümanları İslam'ı, kültürlerini ve dillerini terk edene kadar Sincan'da gözaltına almak için kullanıyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el-Sisi, tipik olarak mutlak bir delil olmamasına rağmen, bu gerekçeyle on binlerce kişiyi gözaltına aldı. İsrail hükümeti bunu 14 yıldır Gazze halkının kapatılmasını ve periyodik olarak bombalanmasını haklı çıkarmak için kullanıyor" dedi.

Yazıda aynı zamanda acımasız işkence yöntemlerinin "gelişmiş sorgulama teknikleri" ile örtbas edildiği vurgulandı.

ABD'nin işkencenin kamuoyuna açıklanmamasını ve cezasız kalmasını sağlama arayışının da 11 Eylül saldırılarının planlayıcısı olduğu iddia edilen beş kişiden hiçbirinin yargılanmamasının ana nedeni olduğu aktarıldı.

Kaynak: euronews