İngiltere eski başbakanlarından Muhafazakar Parti eski lideri Barones Margaret Thatcher öldü.

Sözcüsü eski başbakanın bu sabah öldüğünü açıkladı. Thatcher'ın sağlık durumu uzun süredir iyi değildi.

Thatcher 1979 ile 1990 yılları arasında Muhafazakar Parti hükümetine başbakanlık yapmış ve İngiltere'nin ilk kadın başbakanı olmuştu.

'Demir Leydi' lakaplı Margaret Thatcher 88 yaşındaydı.

13 Ekim 1925 yılında doğan Britanyalı siyasetçi ve eski başbakan Margaret Thatcher, yakın tarihte Birleşik Krallık'ı en çok etkileyen kişilerden oldu. Başbakan olduğu dönemde uyguladığı politikalar nedeniyle hem büyük destek gördü, hem de ciddi bir muhalefetle karşılaştı.

İngiltere'de küçük bir şehirde yaşayan bir Protestan ailesinin kızı olarak dünyaya gelen Thatcher, gençliğinde parlak bir öğrenciydi. Thatcher aynı zamanda muhafazakâr bir öğrenci derneğinde de siyasi etkinlikte bulunuyordu. Muhafazakâr Parti'ye genç yaşta üye olan Thatcher, zengin bir işadamıyla evlendi.

Ülkesi içinde sol muhalefetle, uluslararası alanda ise Soğuk Savaş kapsamında Doğu Bloğu ülkeleriyle mücadele yürüttü. O dönem için radikal sayılabilecek sağ politikaları taviz vermeden uygulaması nedeniyle kendisine takılan ‘Demir Leydi’ lakabını severek benimsedi.

Thatcher, partisi içindeki bölünmeler nedeniyle başbakanlığı ve aktif siyaseti bırakmak zorunda kaldı. Ancak etkisi öyle güçlüydü ki, başbakanlığı sonrasında devam etmekle kalmadı, İşçi Partisi'ni de etkileyecek şekilde İngiliz siyasetini temelden dönüştürdü.(BBC, Star)