BBC Türkçe'nin haberine göre; İngiltere Kültür, Medya ve Spor Bakanı Maria Miller, devlet ödeneklerini usulsüz kullandığı tartışmaları üzerine istifa etti.

İngiltere Başbakanı David Cameron’a gönderdiği istifa mektubunda Miller, tartışmaların ‘hükümetin hayati öneme sahip görevinden sapmasına neden olduğunu’ belirtti.

Cameron, istifa mektubunu almaktan ‘üzüntü duyduğunu’ fakat Miller’ın kararını ‘kabul ettiğini’ söyledi.

Miller, ailesi için satın aldığı evin kredisini ‘usulsüz şekilde artırıp vergi mükelleflerinden elde edilen devlet ödeneklerini’ kullandığı suçlamasından aklanmış, fakat 5.800 sterlini geri ödemeye mahkûm edilmişti.

İngiltere Parlamentosu’nda milletvekillerinin mali faaliyetlerini denetleyen bağımsız komisyon daha önce Miller’in ‘soruşturmadaki tutumunu eleştirip’ bakanın 45.000 sterlini geri ödemesi tavsiyesinde bulunmuştu. Miller, ödenek tartışmalarıyla ilgili ayrıntıları uzun süre açıklamadığı için soruşturmanın işleyişini engellemekle eleştiriliyordu.

Fakat Avam Kamarası’na bağlı komitenin, Miller’ı daha az bir miktar ödemesine karar vermesi İngiltere siyasetini karıştırmış, milletvekilleri hakkındaki şikâyetlerin incelenmesinde değişikliklere gidilmesi çağrıları yapılmıştı.

'HALKA GÖRE HAPSE ATILMALIYDI'

İngiltere Başbakanlığı sözcüsünden yapılan açıklamada Cameron ve Miller’in, eski bakanın gelecekteki rolüne dair görüş alışverişi yapıldığı ve istifasının da bu sabah onaylandığı belirtildi.

Miller’ın istifası, meclisin tatile girmesinden ve David Cameron’un milletvekillerinin sorularını yanıtlaması beklenen oturumdan bir gün önce geldi.

Oturumda Cameron’a, Miller’in ödenekleri usulsüz kullandığı tartışmalarının da sorulması bekleniyordu.

BBC’nin siyaset editörü Nick Robinson’a göre istifanın bu oturumdan bir gün önce açıklanmasıyla hükümet, ‘denetleme komitelerinin taleplerini yerine getirdikleri ve meselenin de burada sonlanması gerektiği’ düşüncesini öne çıkarıyor.

Fakat Robinson’a göre Miller, halkın gözünde, “binlerce hatta on binlerce sterlin üzerinde hak iddia eden ve kurallara uyulmuş olunsaydı, görevinden alınması gereken veya hapse atılması gereken” bir isimdi.

BBC editörü, muhalif İşçi Partisi lideri Ed Miliband’ın ödeneklerle ilgili tartışmayı yine de oturumda David Cameron’a sorabileceğini ve ona “Miller’ın arkasında durarak ne yaptığınızı sanıyorsunuz?” sorunu yöneltebileceğini ifade ediyor.