Suriye'de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı Halk Savunma Birlikleri (YPG) saflarında savaşan Britanyalılardan Jamie Read, paralı asker oldukları yönündeki iddiaları reddetti.

BBC'ye konuşan Jamie Read, Kürt halkına cihatçılarla mücadelelerinde yardım ettiklerini, YPG'ye destek olmak için savaşa müdahil olduklarını söyledi.

Jamie Read, kendisi ve Hughes'a yöneltilen "Paralı asker misiniz?" sorusuna, "Hayır… Bu suçlamayı destekleyen gerçekçi bir kanıt yok" yanıtını verdi. Read, nerede savaştıkları ve YPG'yle ilişkisi olan başka Britanyalı olup olmadığı sorularını ise yanıtsız bıraktı. 

İskoç Jamie Read ve eski asker İngiliz James Hughes, Suriyeli Kürtlerin oluşturduğu YPG'de savaşan 15 Batılı arasında. İngiliz Observer gazetesi dün Hughes ve Read'in Suriye'nin kuzeyindeki Kobani kentinde fiilen paralı asker olarak savaştıklarını yazmıştı.

Britanya ordusunda görevliyken Afganistan'da savaşan Read ve Hughes ise daha önce YPG'li olduğunu ilan eden ABD vatandaşı Jordan Matson ile çekilen fotoğraflarını da sosyal medyada paylaştı.

Observer gazetesi, Hughes ve Read'i YPG saflarına katan kişinin de Jordan Matson olduğunu yazdı.

Observer'ın haberine karşılık Hughes ve Read'in yakınları Facebook'tan paylaştıkları mesajda, "Paralı asker, o toprağın vatandaşı olmayan veya çatışmalarda taraf olmayan, yalnızca kişisel kazancı için savaşa katılan kişidir" ifadelerini kullandı.

Hughes ve Read için durumun farklı olduğunu savunan yakınları, "Onlar, IŞİD terörüne karşı kendi kaderlerine bırakılan masum halka destek çıkan ve Batı'nın Kürt halkına IŞİD'e karşı direnişlerini anlaması için deneyimlerini paylaşan gönüllülerdir" dedi.

Londra Kürt Toplum Merkezi'nden Aman Banigrad ise Observer'a yaptığı açıklamada, "Bazıları insani yardım gerekçeleriyle, bazıları da YPG ile cepheye savaşmaya gidiyor" ifadelerini kullandı.

Britanya hükümeti ülke vatandaşlarına IŞİD'e karşı savaşmak için Irak'a ve Suriye'ye gitmemeleri uyarısında bulunmuştu. Ülke vatandaşlarına, Britanya dışındaki bir savaşa müdahil olmanın "ceza ve terörle mücadele yasaları" kapsamında suç sayılabileceği söylenmişti.

Geçen yıl, IŞİD'le bağlantılı oldukları suçlamasıyla 100'den fazla Britanyalı gözaltına alınmıştı. Britanya'dan 500'den fazla kişinin de IŞİD saflarında savaşmak için Suriye'ye gittiği belirtiliyor . (BBC Türkçe)