İngiltere parlamentosu, İngiltere hükümetinin Suriye ve Irak'ta IŞİD'le mücadele eden Kürtlere sunduğu yardımlara ilişkin koşulları belirlemek için bir soruşturma yapacak.

Sputnik'in elde ettiği belgeye göre soruşturma İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nın Dış İlişkiler Komitesi tarafından yapılacak.

Belgede, "Komite, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan Londra'nın IŞİD'le mücadelede desteklediği Kürt grupları belirlemesini, bu gruplara neden destek verildiğini, ne tür destek verildiğini ve bunların sahadaki durumu nasıl etkilediğini tespit etmesini talep ediyor. IŞİD'le mücadele, bazı rakip gruplar arasındaki cihatçıların kontrolündeki bölgeleri ele geçirme mücadelesi olarak görülüyor. Bu gruplar arasında İngiltere'nin desteği ve maddi yardımıyla kontrol ettikleri alanları genişleten Iraklı ve Suriyeli Kürt gruplar yer alıyor" ifadelerine yer verildi.

Komitenin amacı, Kürtlere sunulan ve sunulması planlanan yardımın hacmini ve bu yardımın hangi gruplara gönderildiğini tespit etmek.

İngiliz vekiller, Dışişleri Bakanlığı'nın farklı ülkelerdeki Kürt grupların işbirliği ve rekabeti, hangi ülkelerin hangi Kürt gruplarına yardım ettiği, farklı Kürt gruplarının amaçları ve bu amaçların konusunda ne kadar bilgi sahibi olduğunu da öğrenme amacında.

Sputnik'e konuşan bir vekil, konuyla ilgili ön hazırlık başlattıklarını ve bilgi topladıklarını ifade etti. İngiliz vekil, sürecin 20 Kasım'da tamamlanacağını da kaydetti.