İsveç ve Norveç'ten sonra, İngiliz Parlamentosu da bugün oybirliğiyle aldığı bir kararla Irak'taki Kürt soykırımını tanıdı.

Özgür Gündem'in haberine göre, İngiliz Parlamentosu'nda yapılan oylama, bir yıldan beri sürdürülen ve Kürtlere karşı işlenen soykırımın resmen tanınmasını isteyen yaklaşık 28 bin kişinin imzaladığı dilekçenin Parlamento'ya sunulmasının ardından geldi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, kararı memnuniyetle karşıladığını belirterek, kampanya ve tartışmada konuşan milletvekillerine teşekkür etti. Neçirvan Barzani, "Kürt soykırımının geçen yıl Norveç ve İsveç parlamentoları tarafından kabul edilmesinin ardından İngiliz Parlamentosu'nun da benzer bir yol izlemesinden dolayı, hepsine teşekkür ediyorum. Bunun diğer ülkeler için de insan hakları ve özgürlükler adına ilham verici olmasını umuyoruz. Hepimizin, zulme karşı birlikte karşı durmamız gerekiyor" dedi.

'BU SUÇLAR SOYKIRIMDIR'

Muhafazakârlar ve İşçi Partili üyelerin oybirliği ile kabul edilen kararda, Baas rejimi altındaki Irak'ta, Saddam Hüseyin diktatörlüğünde Kürtlere karşı yürütülen Enfal katliamında yaklaşık 200 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği, kimyasal gazların kullanıldığı Halepçe katliamı dâhil tüm bu suçların soykırım olduğu belirtildi.

Kürt asıllı ilk İngiliz Parlamenter olan Nadhim Zahawi, İngiliz Parlamentosu'nun Kürt soykırımını tanımasının diğer hükümetleri, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'ni teşvik edeceğini belirtti. Zahawi, diğer devletlere de Kürtlere karşı uygulanan suçların soykırım olarak tanınması çağrısında bulundu.