İngiltere Avam Kamarası bugün, ülkenin Irak'ta Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne yönelik saldırılara katılmasını oylayarak onayladı.

524 'Evet' oyuna karşı 43 'Hayır' oyuyla kabul edilen tezkere sadece Irak'ı kapsıyor ve Suriye'deki IŞİD hedeflerini içermiyor.

BBC World News yayınına katılan Kings College Üniversitesi Savaş Araştırmaları Bölümü Profesörü John Gearson, "İngiliz Hava Kuvvetleri'nin bu geceden itibaren harekata katıldığını görebiliriz" dedi.

Oylama öncesindeki Parlamento oturumunda konuşan İngiltere Başbakanı David Cameron, IŞİD'in İngiltere için "doğrudan tehdit oluşturduğunu" ve silahlı kuvvetlerinin Irak'ta ABD öncülüğünde düzenlenen saldırılara katılması gerektiğini söylemişti.

"İngiltere IŞİD tehdidine göğüs germeli" diyen Cameron, bunun görevleri olduğunu belirtti.

Cameron örgütü imha etmenin ise "aylar değil yıllar" süreceğini kaydetti, İngiltere'nin Irak'a asker göndermesinin ise, söz konusu olmadığını vurguladı.

İngiltere Başbakanı'nın konuşmasında altını çizdiği diğer hususlar ise, Irak'ta kapsayıcı bir hükümet kurulmasının önemi ve komşu ülkelerin Bağdat'a desteğiydi.

Cameron, İran Cumhurbaşkan Hasan Ruhani ile New York'ta yaptığı görüşmede, bu ülkenin IŞİD'e karşı mücadeleye katkısını da ele aldıklarını söyledi.

İngiltere'de, iktidar ortakları Muhafazakar Parti ve Liberal Demokrat Parti ile ana muhalefetteki İşçi Partisi, ülkenin Irak'ta IŞİD'e yönelik saldırılara katılmasına destek veriyor.

Bugün Londra'da Başbakanlık Konutu önünde toplanan 200'den fazla gösterici ise İngiltere'nin Irak'taki saldırılara katılmasına karşı çıkarak hükümeti protesto etti.

BBC savunma muhabiri Jonathan Beale, Kıbrıs'taki İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne (RAF) ait altı Tornado uçağının, hava saldırılarına katılmaya hazır olduğunu aktardı.

SURİYE İÇİN DURUM FARKLI 

İngiltere Başbakanı David Cameron Avam Kamarası'ndaki konuşmasında, ülkesinin IŞİD'e yönelik olarak Suriye'de de hava saldırıları düzenlemesi konusunda ise, partiler arasında uzlaşma olmadığını kabul etti.

Geçen yıl Şam rejiminin kimyasal silah kullandığı iddiaları üzerine, ABD'nin Suriye'ye hava saldırısı düzenlemesi gündeme gelmişti.

Avam Kamarası İngiltere'nin saldırılara katılmasına onay vermemişti.

Washington yönetimi de Şam'ın kimyasal silah stoklarını imhayı kabul etmesinin ardından saldırı düzenlemekten vazgeçmişti.

Son bir yılda Irak ve Suriye'nin önemli bir bölümünde kontrolü ele geçiren IŞİD'in lideri Ebu Bekir El Bağdadi üç ay önce halifeliğini ilan etmiş ve örgütün adını "İslam Devleti" olarak değiştirdiklerini açıklamıştı.

ABD Irak'ta Ağustos ayından bu yana IŞİD'e 200'e yakın hava saldırısı düzenlemiş; hafta içinde de Suriye'de benzer saldırılara başlamıştı. (BBC Türkçe)