İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, Rusya’yla anlaşamadıkları tek konunun, Suriye lideri Beşar Esad’ın geleceği olduğunu söyleyip, “Esad’ı ikna edecek güce sahip tek bir kişi var, o da Rusya lideri Putin” diye konuştu.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye konuşan Hammond, Rusya, Suriye ve ülkesinin Avrupa Birliği’deki (AB) geleceğine ilişkin soruları cevaplandırdı.

IŞİD’le mücadelede birçok konuda Rusya ile aynı çizgide buluştuklarını ancak Esad’ın geleceği konusunda uzlaşamadıklarını belirten Hammond, “Açık söylemek gerekirse Ruslarla anlaşamadığımız tek konu, Esad’ın geleceği. Biz, müttefiklerimizin çoğunluğu ve ortaklarımız, geçiş sürecinde Esad’ın gitmesi gerektiğine inanırken, Ruslar halen, ‘Hayır, Esad isterse, gelecekteki seçimlere adaylığını koymasına izin verilmeli’ diyor.

 Esad’ın bir sabah uyanıp, bu işi artık daha fazla yapmak istemediğine karar vermesi harika olurdu. Esad’ı ikna edecek güce sahip tek bir kişi var, o da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin” ifadelerini kullandı.

Hammond, İngiltere’nin IŞİD’i Suriye’de yapacağı operasyonla ilgili parlamentoda oylama yapacaklarını belirterek, “Bunun doğru olduğunu düşündüğümüzde ve parlamentoda oy birliği sağlandığından emin olduğumuz zaman konuyu görüşeceğiz” dedi.

Hammond şöyle devam etti: “IŞİD’e karşı başarılı olmak istiyorsak, onu kalbinin attığı yerde, yani Suriye’nin doğusunda bitirmeliyiz. Bunu etkili olarak yapabilmek için de Suriye’deki geniş iç savaşa yönelik siyasi bir çözüm bulmamız gerekli. Bölgede ateşkes sağlanmalı, Suriye’deki meşru muhalif grupları da kapsayan bir siyasi diyalog yürütülmeli. Böylece Suriye’nin geleceğine inanan herkesi bir araya getirerek IŞİD’e karşı durabiliriz.” (Diken)