İngiltere'de Yüksek Mahkeme, 15 yaşında IŞİD'e katıldığı için vatandaşlığı iptal edilen Şemime Begüm isimli Londra doğumlu kadının 'adil yargılanma' amacıyla ülkeye dönme talebini reddetti.

Şemime Begüm, henüz reşit değilken, 2015'te IŞİD'e katılmak üzere diğer iki kız arkadaşıyla birlikte Suriye'ye gitmiş, ancak yıllar sonra bir kampta ortaya çıkmış ve eve dönmek istediğini söylemişti.

Begüm'ün avukatları, müvekkillerinin davasını (Suriye'nin kuzeyindeki bir) kamptan takip etmenin adil yargılanma hakkına zarar verdiğini belirterek temyizde bulunmuştu.

Cuma günü görülen davada, İngiltere Yüksek Mahkemesi, 'adil yargılanma hakkının' kamu güvenliği gibi diğer konulardan daha önemli olmadığına hükmetti.

Yüksek Mahkeme Başkanı Yargıç Robert Reed, "Mevcut davada verilecek uygun yanıt, mahrumiyet duruşmasının, Begüm'ün kamu güvenliğini tehlikeye atmadan etkin bir rol oynayabilecek seviyeye gelinceye kadar durdurulması veya ertelenmesi. Harika bir çözüm değil, çünkü ne kadar süreceği bilinmiyor. Ancak mevcut sorun için mükemmel bir çözüm yolu da yok." değerlendirmesinde bulundu.

Dönemin İçişleri Bakanı Sajid Javid, 2019'da Suriye'de bir mülteci kampında bulunan ve ülkesine dönmek istediğini söyleyen Begüm'ün vatandaşlığını 'ulusal güvenlik gerekçesiyle' iptal etmişti. Javid, Şemime Begüm'ün Bangladeş asıllı olduğunu öne sürerek oraya dönebileceğini dile getirmişti.

Begüm, başka bir ülkenin vatandaşı olmadığını ve Javid'in kararının kendisini vatansız bıraktığını iddia ederek karara itiraz etmişti.

Müvekkilinin İngiliz adaletinden korkmadığını ve hikayenin bir diğer yüzünün Begüm'ün ağzından hiç dinlenmediğini belirten avukat Daniel Furner, "Şemime Begüm, adaletin karşısına çıkmaktan korkmuyor aksine yüzleşmek istiyor. Ancak adını temizleme şansı verilmeden vatandaşlığının elinden alınması adalet değil tam tersi bir durumdu." değerlendirmesinde bulunmuştu.