Yunanistan, Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) lideri Alexis Tsipras, Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Andonis Samaras başkanlığında, Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) ve Demokratik Sol Partinin (DİMAR) desteğiyle kurulan koalisyon hükümetinin ülkeyi Euro Bölgesi'nin dışına yönlendirdiğini söyledi.

 

KALKINMA PROGRAMI BAŞARISIZ

Atina'da düzenlenen Avrupa Sol Partisi'nin Yürütme Kurulu toplantısının açılışında konuşan Tsipras, hükümetin ekonomi politikasını eleştirerek, daha fazla kemer sıkma ve özelleştirmelerle ilgili kararların, kalkınma programının başarısızlığını gösterdiğini öne sürdü.

 

Tsipras, ''Program tutmuyor. Denklemin çözümü yok. Üç partili hükümet, kreditörlerin mantık dışı taleplerine yardımcı olursa iki yılın sonunda hasta ve iflas etmiş olan Yunanistan kendi isteğiyle ve yalvararak Euro'dan çıkmaya mecbur kalacaktır'' dedi.

 

ASLINDA YUNANİSTAN SATILIYOR

Hükümetin, kreditörlerin çıkarlarını sözde uluslararası hedeflermiş gibi göstermeye çalıştığını ve yardım anlaşması çerçevesinde kamuya ait su, elektrik, telekomünikasyon ve deniz manzaralı taşınmaz mal varlıklarını satıp savmak niyetinde olduğunu ifade eden Tsipras, ''Sonunda da Özel Sektör Katılımı (PSI) olarak bilinen tahvil takası anlaşması olayındaki gibi bunu da büyük bir başarı olarak gösterecekler. Aslında Yunanistan satılıyor'' diye konuştu.

 

Tsipras, Yunanistan'ın kalkınma programını denetleyen ve incelemelerde bulunmak üzere 24 Temmuz'da Atina'ya gelmesi beklenen Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilcilerinden oluşan troyka heyetinin, aslında sadece Yunanistan'a ''kendini asmak için kullanacağı ipi tercih etme imkanı verdiğini'' söyledi.

 

İçte ve dışta bazılarının iddia ettiği gibi SYRİZA'nın Yunanistan için bir tehlike oluşturmadığına, krizde bulunan Yunanistan gibi ülkeler için asıl tehlikenin kemer sıkma ve iç devalüasyon politikalarından geldiğine işaret eden Aleksis Tsipras, bunun, sadece emekli maaşlarını ve gelirleri azaltmakla kalmayıp, ülke servetinin değerinden düşük fiyatlara satılmasını kolaylaştırdığını vurguladı. (The Lira)