Murat Kuseyri / ANF

İsrail’de yayımlanan Haaretz Gazetesi IKEA’nın Batı Şeria’daki Ramallah ilinde bir mağaza açmayı planladığını ve bu amaçla şirket yetkilileri ile Filistinli yetkililer arasında görüşmeler yapıldığını açıkladı.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan bir kaynaktan gazeteye yapılan açıklamada, Arap toplumunun büyük ailelerden çekirdek ailelere parçalanma sürecinin yaşandığını, bir çok kişinin yeni dairelere taşındığını ve bu nedenle de IKEA’nın Filistin toplumuyla ilgilendiğini söylüyor. Filistin’de “Sarı-Mavi” bir mağazanın açılması için pek çok yatırımcının para yatırmaya hazır olduğunu dile getiriyor.

Filistin Ekonomi Bakanı Jawed al-Naji’nin de Ramallah’a bir mağaza açılması düşüncesine sıcak baktığı belirtiliyor. Ramallah’ta son yıllarda pek çok binanın inşa edildiği, Rawabi adı verilen 10 bin konutlu yeni bir ilin inşa edilmesi için çalışmaların yoğunlaştırıldığı da basında yer alan haberler arasında.

KAMPRAD, NAZİ GEÇMİŞİ AÇIĞA ÇIKINCA İSRAİL’DE MAĞAZA AÇTI

Ikea’nın İsrail’in Netanya ve Rishon Letzion illerinde 2 satış mağazası bulunuyor. IKEA İsrail’i boykot eden Arap ülkeleri ve ilerici kamuoyunun tepkilerinden çekindiği için İsrail’de mağaza açmamıştı. IKEA’nın kurucusu Ingvar Kamprad’ın eski bir Nazi olduğunun açığa çıkması üzerine ABD’deki Yahudi Lobisi IKEA’yı boykot etmekle tehdit etmişti.

Simon Wiesenthal Center de IKEA’yı  Arap ülkeleri ile boykot konusunda ittifak yapıp, İsrail’le ticari ilişkiler kurmaktan kaçınmakla suçladı.Bu açıklamanın hemen ardından  IKEA’nın Şefi Anders Moberg, IKEA’nın Arap ülkeleriyle boykot ittifakı yapmadığını, İsrail’de bir mağaza açılması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

ABD’deki Yahudileri yatıştırmak için Kamprad, Nazi geçmişinden dolayı özür diledi ve pişmanlığını dile getirdi.  İsrail ile Filistin arasında barış görüşmelerinin devam ettiği ve İsrail’e karşı boykot çağrılarının yatışmaya yüz tutuğu 2001 yılının başlarında IKEA ilk mağazasını Natanya’da açtı.

Kamprad, burada da aşırı dinci gruplara boğun eğdi. Ekonomik olarak kayıplara uğramasına rağmen Sabbat suçu işlememeyi, yani Cumartesi günleri mağazayı kapalı tutmayı kabul etti. IKEA ikinci mağazasını da 2010 yılında Rishon Letzion’de açtı.

IKEA BATI ŞERİA’DA APARTHEİD POLİTİKASI UYGULUYOR

2010 yılında İsveç Devlet Radyosu İsrail Muhabiri Cecilia Udden, IKEA’ya giderek Ramallah’a taşındığını ve satın alacağı mobilyaların dairesine teslim edilmesini istedi. Görevliler Ramallah’a mobilyaları gönderemeyeceklerini, buna karşı Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerine yollayabileceklerini söyledi.

Muhabirin ısrarla neden Ramallah’a mobilyaların gönderilemediğini sorması üzerine İsrail askerlerinin Batı Şeria’da yaşayan Filistinlilere mal taşınmasını yasakladığını cevabını aldı. Udden, IKEA’nın Filistinlilere yönelik ayrımcılığını İsveç halkı ve dünya kamuoyuna duyurdu. IKEA’nın  işgal altındaki Yahudi yerleşim birimlerine mal teslim ederken aynı bölgede oturan Filistinlilere mal göndermeyi reddetmesi tepkilere yol açtı. IKEA insanlara etnik kökenleri ve yaşadığı bölgelere göre ayırıp Apartheid politikası uygulamakla suçlandı.