Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde “normalleşme” adımları ardından salgın kontrolden çıktı. IKBY Sağlık Bakanı Saman Berzenci, “Salgının yol açtığı ölümler,  yüzde 1’den 2’ye çıktı.  Daha çok kişiye bulaşma riski var” uyarısında bulundu.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Sağlık Bakanı Saman Berzenci, koronavirüs (Kovid-19) salgınına dair yeni gelişmelere ilişkin yaptığı basın toplantısında bölgedeki durumun giderek daha tehlikeli hal almaya başladığını ve kötüleştiğini ifade etti. Berzenci, hastalığın yayılma hızının 1.6’dan 1.9’a çıktığını ve salgının ikinci evresine geçildiği uyarısında bulundu.

SALGIN KONTROLDEN ÇIKTI

Her hastanın salgını en az 2 kişiye bulaştırdığına dikkati çeken Berzenci, salgının kontrol altında olmadığını ve yayılma evresinde olduğu uyarısında bulundu. Salgının yol açtığı ölümlerin yüzde 1’den yüzde 2’ye çıktığını belirten Berzenci,  “Bugün Erbil’de 26 vaka tespit ettik. Tespit edilemeyen vakalar bulunuyor, hastalığın daha çok kişiye bulaşma riski var” dedi.

NORMALLEŞME İKİNCİ EVREYE YOL AÇTI

11 Mayıs’ta IKBY, bölgede virüs kaynaklı yeni ölüm ve vakaların yaşanmaması üzerine Mart ve Nisan’da uygulamaya konulan sıkı tedbirleri hafifleterek tüm restoran, cami ve marketlerin yeniden açılmasına karar vermişti. IKBY’de normalleşme sürecinden önce sıkı tedbirlerin alındığı Şubat, Mart ve Nisan aylarındaki ölü sayısı 4 iken, 11 Mayıs’ta başlatılan “normalleşme” sürecinde yaşamını kaybedenlerin sayısında hızla yükseliş gözlendi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı