Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Türkiye ve İran'la olan sınır kapılarının kontrolünün merkezi yönetime teslim edilmesi kararı alındığı bildirildi.

Irak Kürdistanı'nda Eylül ayında yapılan bağımsızlık referandumundan sonra başlayan siyasi krizde Bağrat Hükümeti Kerkük ve diğer yerlerde kontrolü sağladıktan sonra sınır kapılanın da devredilmesini istemiş ve bunun için baskısını artırmıştı.

İki taraf arasında sınır kapılanın kontrolü konusunda bir süredir görüşmeler yapılıyordu. 

Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin danışmanı İhsan el Şammari, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, "IKBY'nin, krizin sonlandırılmasını ve anayasayı hakem olarak kabul etmesi üzerine, Türkiye ve İran ile olan sınır kapılarının teslim edilmesi ve sınır ve gümrük kapılarıyla havalimanlarının yönetimi için yüksek komite kurulması kararı alındı"  ifadelerini kullandı.

Merkezi yönetime bağlı söz konusu komitenin çalışma planı hazırladığını da belirten Şammari, IKBY teknik komitesini beklediklerini aktardı.

Şammari, IKBY'deki eğitim ve sağlık alanlarında memur isimlerinin tespit edilmesi için ikinci komitenin de kurulduğunu ifade ederek, oradaki Su Kaynakları Bakanlığına bağlı memurların maaşlarının ödenmesi kararının alındığını kaydetti.

"Referandum mazide kaldı" ifadelerini kullanan Şammari, açıklamasında IKBY'de merkezi yönetime bağlı memurların da toplantı için Bağdat'a çağrıldığı bilgisini de paylaştı.

Öte yandan, Irak Kürdistanı'nda memur sayımıyla birlikte çok sayıda kişinin isten çıkarılması bekleniyor. Bunun da yeni bir krizi tetikleyebileceği yorumları yapılıyor. Geçen haftalarda memur maaşlarının ödenmemesi kitlesel protestolara neden olmuş, güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu 5 gösterici hayatını kaybetmişti.

Kaynak: Sputnik