Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi parlamento seçimleri için oy verme işlemi sona erdi.

Bazı bölgelerde hile tartışmaları başladı.

Kürdistan Parlamentosu beşinci dönem seçimleri kapsamında sabah saat 08.00’de başlayan oylama işlemi sona erdi. Merkezlerde oy sayımına başlandı.

Seçmenler, Kürdistan Bölgesi genelinde kurulan 5 bin 933 sandıkta oylarını kullanırken seçimlere katılımın düşük olduğu gözlemlendi.

111 sandalyeli parlamento için seçimlerde toplam 29 parti ve koalisyon yarıştı.

Yaklaşık 5 milyon nüfuslu Kürdistan Bölgesi’nde 3 milyonu aşkın kayıtlı seçmen bulunuyor. Resmi sonuçlar 72 saat içinde açıklanacak. Parlamentoda Hıristiyan, Türkmen ve Ermeni kotası 11 sandalyeden oluşurken kadın kotası da yüzde 30 olarak belirlenmiş bulunuyor.

Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu Sözcüsü Şivan Zirar, oy verme işlemi boyunca hiçbir sorun yaşanmamasını istediklerini ancak bu süreçte önemli ihlallerin yaşandığını söyledi. Zirar, ihlaller ile ilgili incelemelerin tamamlanmasının ardından açıklama yapılacağını belirtti.

4 PARTİDEN SEÇİM İHLALİ AÇIKLAMASI

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Değişim Hareketi (Goran), Kürdistan İslami Topluluk Partisi (Komel) ve Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu), Erbil’in Koye ilçesinde yaptıkları ortak açıklamada, seçimlerde büyük ‘sahtekarlık’ yapıldığını ve seçim sürecini reddettiklerini belirttiler. Açıklamada, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) seçim merkezlerine askeri güç yerleştirdiği ve seçmenlere baskı uyguladığı ifade edildi.

KYB’DE SEÇİM ÇATLAĞI

Seçimlerin sona ermesinden kısa bir süre sonra Süleymaniye merkezli Kürdistan Yurtseverler Birliği Politbüro Sözcüsü Sadi Ahmed Pire, partinin internet sitesinden hile, şaibeler ve seçime katılımın az olması nedeniyle sonuçları tanımayacaklarını belirtti ancak açıklama kısa bir süre sonra silindi.

KYB Politbüro Üyesi ve Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ise parti olarak seçim sonuçlarını reddetmek veya kabul etmek için henüz erken olduğunu açıkladı. Talabani, Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu'nun şeffaf, tarafsız bir karar almasının kendileri için önemli olduğunu kaydetti.

Kaynak: Evrensel