Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Peşmerge Güçleri ile Iraklı güçler arasında yaşanan çatışma tehlikesine dikkat çekerek, “referandum sonucunun dondurulması” önerisinde bulundu.

Dün gece yarısı yapılan açıklamada, “Iraklı güçleri ile peşmerge arasında 16 Ekim'den beri süren çatışmalar her iki tarafa zarar vermiştir. Bu aynı zamanda daha fazla kanın akmasına ve Irak'taki oluşumlar arasındaki toplumsal bağların kopmasına yol açabilir” denildi.

Hükümetten yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Hepimizin, Irak ve Kürdistan'ın karşı karşıya olduğu gerginlik ve tehlikeli durum karşısında, Irak güçler ile peşmerge arasındaki gerginliğin daha ileri bir savaşa dönüşmesini engelleme konusunda tarihi sorumluluğu var. 16 Ekim 2017 tarihinde Irak güçleri ve peşmerge arasında başlayan çatışma ve saldırılar, iki tarafa da zarar verdi. Bu durumun devam etmesi, daha çok kanın akmasına ve hatta Irak'ın bileşenleri arasındaki sosyal bağların kopmasına yol açabilir.

İki taraf arasındaki savaşın kazananı olmayacağı açıktır. Aksine, iki tarafa da yaşamın her alanında büyük zararlar verecektir. Bu nedenle, Kürdistan ve Irak halklarına karşı olan sorumluluğumuz gereği, Irak hükümetine, Irak kamuoyuna ve dünyaya şu önerilerde bulunuyoruz:
 
1- Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm çatışmaların ve her türlü askeri operasyonların acil bir şekilde sonlandırılması
 
2- Irak Kürdistanı'nda yapılan referandum sonuçlarının dondurulması
 
3- Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile federal hükümet arasında Irak anayasası temelinde diyaloğa başlanması